Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 29 juli 2002

Nederlandse restaurants onder druk gezet door verkoop Foie Gras
Koninklijk Horeca Nederland laakt acties Wakker Dier

WOERDEN - 29 juli 2002- Koninklijk Horeca Nederland vindt het zeer onfatsoenlijk dat de Stichting Wakker Dier in een brief acties aankondigt bij Nederlandse restaurants bij wie de delicatesse paté de Foie Gras op de menukaart prijkt. Stichting Wakker Dier protesteert hiermee tegen de vermeende dieronvriendelijke methode van het produceren van ganzen- en eendenpaté.

Het moment van aankondiging van acties is uiterst vreemd omdat er tussen de Stichting Wakker Dier, de Sophia Vereniging tot Bescherming van Dieren, Koninklijk Horeca Nederland alsmede de Franse ambassade overleg gepland staat om deze kwestie te bespreken. Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland: "Kennelijk heeft de stichting Wakker Dier geen behoefte aan overleg, waardoor een gesprek met alle partijen niet meer nodig blijkt te zijn".

Legaal product

Jeu Claes: "Foie Gras is een legaal product, wordt legaal in Nederland geïmporteerd en kan dus legaal in de restaurants klaargemaakt worden. De Nederlandse horeca erkent de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij vinden daarom het op voorhand aankondigen van acties door Wakker Dier veel te ver gaan en dit aanwakkert tot extremiteiten". Dit getuigt van weinig diplomatie. De stichting vaart klaarblijkelijk een eigen koers zonder hierbij de afspraken te respecteren zoals die met de betrokken partijen zijn overeengekomen".

Noot voor de redactie -