Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 30-07-2002
Regionaal Persbericht, 10.00 uur

Opsporingsdienst Buma/Stemra (ODBS) ontmantelt fabriek

Naar aanleiding van een onderzoek naar de herkomst van illegale geluidsdragers kwam de ODBS een Nederlandse cd-fabriek op het spoor. Deze fabriek kwam eerder in beeld in verband met de illegale productie van de film Star Wars op DVD. Mede op basis van informatie van de Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) en de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) bestond het vermoeden dat de perserij haar illegale activiteiten voortzette, ondanks het destijds door de ODBS gehouden strafrechtelijk onderzoek.

In de fabriek te Nieuwegein werden afgelopen maandag 29 juli tijdens een inval diverse illegale muziekproducties aangetroffen. Een complete professionele productielijn werd ontmanteld en in beslag genomen. De ODBS werd geassisteerd door de regionale politie. Dit is de tweede keer dat in Nederland een professionele cd-pers in beslag is genomen. De 46 jarige eigenaar/ directeur P.R. is aangehouden voor verhoor. Nader onderzoek wordt nog verricht. Daarbij wordt niet uitgesloten dat nog meer aanhoudingen zullen plaatsvinden.
Stichting BREIN verzorgt de private handhaving tegen piraterij van muziek, film en interactieve software in Nederland. Strafrechtelijke acties worden altijd uitgevoerd door de ODBS onder leiding van het Openbaar Ministerie. BREIN schat dat in 2001 de Nederlandse consument 97 miljoen euro aan 175 miljoen illegale cds en DVDs besteeddde. De overheid loopt hierdoor ongeveer 19 miljoen euro aan inkomsten mis.