Ingezonden persbericht


30 juli 2002

IDC: Tamino XML database nummer één

~ Analistenonderzoek toont groeiend marktaandeel Tamino XML Server aan ~

Software AG is voor de tweede achtereenvolgende keer aangewezen als marktleider in de XML database managementsysteem (DBMS) markt. Een recent onderzoek, uitgevoerd door het IDC, toont aan dat Software AG's Tamino XML Server in 2001 47,5 procent van de markt in handen had. Dit is een stijging van 7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De rest van de markt wordt gedeeld door een toenemend aantal kleinere aanbieders.

Het wisselende economische klimaat in 2001 zorgde ervoor dat het XML database management oplossingssegment slechts met 1,1 procent groeide. Ondanks de intrede van nieuwe aanbieders op deze markt, was de in Duitsland gevestigde XML-pionier in staat zijn marktpositie uit te breiden. Dit is duidelijk zichtbaar in West-Europa, waar de Tamino XML Server momenteel 56 procent van de markt in handen heeft - een aanzienlijke marge ten opzichte van haar concurrenten. In de VS is de Tamino XML Server later op de markt geïntroduceerd dan in Europa, maar heeft vanaf het begin de achterstand ingehaald. In 2001 is Tamino's marktaandeel verdubbeld en behaalde uiteindelijk de toppositie van 34,5 procent.

Voorspelling voor XML database management tot 2006 IDC voorspelt dat de markt voor gespecialiseerde XML databases jaarlijks met gemiddeld 44 procent zal groeien en tot 2006 een jaarlijkse omzet (licenties en onderhoud) zal behalen van bijna 300 miljoen US dollars. De Amerikaanse analistengroep ZapThink verwacht dat de volledige markt voor native XML data-opslag en -diensten een veelvoud van deze omzet zal behalen. Analisten zien voor alle aanbieders van XML database managementsystemen dezelfde uitdaging: zich onderscheiden van aanbieders van relationele databasesystemen. Deze kunnen XML documenten slechts gedeeltelijk verwerken. Aanbieders van XML database managementsystemen moeten zowel de voordelen benadrukken van XML DBMS-oplossingen in gebieden, zoals contentmanagement en bio-informatica, als de snelle reactietijden voor vragen uit grote bedrijfsdatabases. IDC adviseert XML DBMS-aanbieders hun producten als 'mid-server' te positioneren, tussen relationele DBMS en op XML gebaseerde webservices in.

(326 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Software AG
Software AG is opgericht in 1969, het hoofdkantoor is gevestigd in het Duitse Darmstadt. Het bedrijf is één van Europa's grootste producenten van systeemsoftware en -diensten en maakt wereldwijd de integratie van bedrijfsgegevens -en management mogelijk. Software AG's producten beheren de centrale IT processen van duizenden bekende bedrijven, zoals Lufthansa, Siemens, Citibank, Merck, DaimlerChrysler, Sony, BP en Telefonica. Software AG ontwikkelt producten en oplossingen die de XML (Extensible Markup Language) standaard ondersteunen. XML vereenvoudigt zowel de uitwisseling van documenten en gegevens als de integratie van toonaangevende webapplicaties in traditionele IT architecturen. Volgens IDC is Software AG, dankzij haar Tamino XML server, wereldwijd marktleider in de XML database- en servermarkt. Software AG's B2B oplossingen richten zich op XML gebaseerde integratie (bijvoorbeeld webservices) en enterprise content management systemen. Software AG heeft een portfolio van maar liefst 300 distributeur- en technologiepartners waaronder IBM, Sun, Microsoft, Hewlett Packard en leveranciers van oplossingen zoals BEA, Tridion, Stellent en Ixos. In 2001 behaalde het concern een totale omzet van 589 miljoen euro. Software AG heeft op dit moment 3.200 medewerkers in meer dan 70 landen. Software AG is genoteerd op de beurs van Frankfurt (MDAX, identificatienummer 724264 / SOWGn.F.)

Contact Software AG: Gregor Petri
Tel: 030-750 3000Fax: 030-750 3099
E-mail: gregor.petri@softwareag.comhttp://www.softwareag.nl

Contact pers: Yvonne van Bokhoven (LEWIS Communications) Tel: 043-3566956Fax: 043-3566955
E-mail: yvonnev@lewispr.comhttp://www.lewispr.com

LEWIS Communications BV
Marketing and Media relations for Technology Companies Gaetano Martinolaan 95
6229 GS Maastricht

tel: +31 (0) 43 356 69 56
fax: +31 (0) 43 356 69 55
web: http://www.lewispr.com
e-mail: persinfo@lewispr.com