Digitale Gemeente Houten

Roma uit Houten verwijderd.

dinsdag 30 juli 2002 - Bron: Gemeente Houten

De gemeente Houten heeft dinsdag aan het eind van de ochtend de twee caravans van twee Roma-families, die sinds dinsdag 23 juli illegaal op een terrein aan de Koedijk in Houten verbleven, naar parkeerterrein De Slagmaat langs de A12 gesleept.

Met hun verblijf aan de Koedijk handelden de families in strijd met de plaatselijke APV. Het college van b en w van Houten is teleurgesteld dat de families een rechterlijke uitspraak om te vertrekken, naast zich hebben neergelegd. Het is voor het eerst dat de gemeente Houten de Roma-families die de laatste maanden regelmatig in Houten vertoefden heeft laten wegslepen. Alle voorgaande keren vertrokken de families uit eigen beweging.

De Roma ontvingen vorige week woensdag een schriftelijke waarschuwing: uiterlijk de vrijdag erop om 13.30 uur dienden zij hun verblijfplaats te hebben verlaten. In de brief werd verder gesteld dat in de gehele gemeente Houten geen locatie is waar de families caravans mogen plaatsen met het doel dat hen voor ogen staat. Zouden de caravans vrijdagmiddag niet uit Houten zijn vertrokken, dan zou de gemeente gerechtigd zijn bestuursdwang toe te passen. In de praktijk zou dit betekenen dat een sleepwagen opdracht zou krijgen de caravans over de gemeentegrens te verplaatsen.

De advocaat van de Roma-families diende vrijdag aan het eind van de middag bij de rechtbank in Utrecht een verzoek om voorlopige voorziening in, waarbij de raadsman de rechter verzocht het besluit van B&W van Houten te schorsen. Nadat duidelijk was geworden dat de rechter zich maandag over de kwestie zou uitspreken, heeft de gemeente besloten niet direct vrijdagmiddag tot wegslepen over te gaan, maar de rechtszaak van maandag af te wachten.

Het verzoek om voorlopige voorziening is gisteren, maandag, door de rechter afgewezen, waarmee de gemeente impliciet in het gelijk is gesteld.
Het college is er steeds van uitgegaan dat de Roma-families de uitspraak van de rechter zouden respecteren en eigener beweging zouden vertrekken. Sterker nog: in het gesprek dat loco-burgemeester T. Strien vrijdag met de families had, was het respecteren van de uitspraak één van de voorwaarden om vrijdagavond van wegslepen af te zien.

Nadat dinsdagochtend duidelijk werd dat de families de uitspraak van de rechter nog steeds naast zich neerlegden, zijn door de gemeente de sleepwagens ingeschakeld. Dat hierbij door de politie sloten zouden zijn opengebroken om kinderen uit de caravans te halen, is onjuist.

De caravans zijn afgezet op parkeerplaats De Slagmaat aan de A12. Hoewel de gemeente Houten sinds vrijdag op de hoogte was van bezwaren van Rijkswaterstaat hiertegen, is toch voor deze locatie gekozen. In de eerste plaats omdat de gemeente Houten meent dat De Slagmaat een veiliger plaats is, dan een willekeurige plek, direct over de gemeentegrens op de openbare weg in Bunnik. Bovendien had Houten niet de intentie dat de Roma-families van De Slagmaat hun nieuwe standplaats zouden maken, maar dat zij binnen korte tijd de locatie zouden verlaten om verder te reizen.

Voor de goede orde wijst de gemeente Houten op een aantal onjuistheden, die de laatste dagen zijn gezegd en geschreven, waardoor een verkeerde indruk kan zijn gewekt:


- Uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) blijkt dat beide Roma-families formele verblijfadressen hebben in Houten, Amsterdam en Kesteren. Zij kunnen als gevolg hiervan aanspraak maken op alle gebruikelijke voorzieningen, zoals onderwijs en kinderbijslag;
- Uit diezelfde GBA blijkt, dat, in tegenstelling tot wat hun advocaat beweert, niet alle leden van de twee Roma-families de Nederlandse nationaliteit bezitten.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2002 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).