Gemeente Den Helder

23-07-2002
"Ome Joop's Tour" doet Den Helder aan

174 Kinderen stappen op dinsdag 30 juli in Den Helder op de fiets om van hieruit in een tourtocht Noord-Holland te ontdekken. Ze fietsen mee in "Ome Joop's Tour", een Jeugdronde door Nederland, die dit jaar van maandag 29 juli tot en met woensdag 7 augustus wordt gehouden.

Het tiendaagse wielerfestijn begint op maandag 29 juli in Arnhem. Alle kinderen vertrekken die dag op de fiets naar Ede en stappen daar op de trein. Het eindpunt is Den Helder, waar loco-burgemeester Robbert Waltmann hen rond 16.00 uur op het Julianaplein welkom heet. De deelnemers en hun begeleiders overnachten in een sporthal op het marineterrein. Hier start op dinsdag 30 juli de etappe van Den Helder naar Castricum. Om 9.00 uur reikt loco-burgemeester Waltmann de acht klassementstruien uit aan de vier jongens en vier meisjes die zich het meest verdienstelijk hebben gemaakt tijdens de etappe van Arnhem naar Ede.
Om 10.00 uur staan ze op de pedalen en gaat de complete karavaan van 174 deelnemers, ruim 60 vrijwilligers en een vrachtwagen met bagage op weg naar Castricum. Vandaar uit vervolgen ze hun tocht verder door de provincie.

"Ome Joop's Tour" werd in 1950 op initiatief van Ome' Joop Legerstee voor het eerst gereden met Arnhemse kinderen. Nu, 52 jaar later, is die opzet aanmerkelijk uitgebreid. Vele deelnemertjes uit het hele land en zelfs uit Polen, Bosnië, België en andere Europese landen hebben al aan het fietsevenement meegedaan.
« terug