Gemeente Hoogeveen


---

31 juli 2002

Inhoud


* Buurtbeheer onderzoekt parkeren kom Hoogeveen *
* Zitting commissie bezwaarschriften *

* Afsluiting straten voor Pulledag *

* Geen spreekuur *

* Jaarmarkt in Noordscheschut *

* Trouwen op het internet *

* Dat óók op www.hoogeveen.nl *

* Lekker luieren aan het water *

* Een dagje uit naar Schoonhoven *

* Openingstijden zomervakantie De Dolfijn *
* Wespen alleen bestrijden bij echte hinder *
* Verkeerssituatie rond Grote Kerkstraat *
* Buurtbeheer in de zomer *

* Mededelingen *


* Goedkeuring partiële herziening van het bestemmingsplan Dalerend, deelplan Brugstraat 96 *

* Goedkeuring bestemmingsplan "Het Drentsche Land" *
* Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan *
* Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening *

* Ingekomen bouwaanvragen, bouwmeldingen en sloopaanvragen *
* Verleende bouw- en sloopvergunningen *

Dit jaar inventarisatie ruimte en tellingen

Buurtbeheer onderzoekt parkeren kom Hoogeveen

Buurtbeheer en de afdeling Verkeer van de gemeente voeren de komende maanden een parkeeronderzoek uit in de kom van Hoogeveen. Eerst bekijkt Buurtbeheer hoeveel parkeerruimte er is en daarna gaan de wijkbeheerders in het najaar 's avonds de straat op om te tellen hoeveel parkeerruimte daadwerkelijk door auto's wordt gebruikt.

Reden voor het onderzoek is dat Buurtbeheer regelmatig wordt geconfronteerd met vragen van wijkbewoners die uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen in hun buurt willen.

In de wijken Wolfsbos en Zuid is de inventarisatie van parkeerruimte al begonnen. Na de bouwvak volgt De Weide. Daarna zijn de overige Hoogeveense wijken aan de beurt. De inventarisatie bestaat uit het tellen van woningen, parkeerplaatsen op eigen terrein, parkeerplaatsen op de openbare weg en de mogelijkheden om op de rijbaan te parkeren. Dat is een heel karwei, maar wel noodzakelijk om de parkeerruimte in beeld te krijgen.

Resultaten

Na de inventarisatie trekken de wijkbeheerders de buurten in. Uit hun tellingen moet blijken of de beschikbare hoeveelheid parkeerruimte wel of niet voldoende is. Eind dit jaar wil de afdeling Verkeer van de gemeente Hoogeveen de verzamelde gegevens verwerken in een rapport. Daarin komen ook conclusies en aanbevelingen te staan. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer en of er meteen iets gedaan wordt met de resultaten. Dit heeft onder meer te maken met onzekerheid over de beschikbaarheid van geld.

Meer weten?

Indien u vragen heeft over het parkeeronderzoek, kunt u vanaf 5 augustus contact opnemen met Priscilla Bax van de afdeling Verkeer. Haar telefoonnummer is 291 469.

Zitting commissie bezwaarschriften

De bezwaarschriftencommissie houdt woensdag 7 augustus hoorzittingen in commissiekamer 2 van het gemeentehuis in Hoogeveen. De zittingen zijn openbaar. De agenda vermeldt:

14.45 uur.

* Bezwaarschrift van P. Slomp tegen het besluit van burgemeester en wethouders van 30 mei 2002 tot het verwijderen van de zendmast op zijn perceel.

15.30 uur.

* Bezwaarschrift van H. Okken tegen een besluit van 5 juni 2002 inhoudende het verzoek om beide reclame-uitingen te verwijderen uit de weilanden.

Afsluiting straten voor Pulledag

Morgen, donderdag 1 augustus wordt in het centrum van Hoogeveen de vierde Pulledag gehouden. Die dag wordt tussen 7.00 en 18.00 uur een aantal straten afgesloten.

Het zijn de kruising Hoofdstraat-Raadhuisstraat, Jonkheer de Jongestraat vanaf de kruising Kaaplaantje en de Schutstraat vanaf de kruising Van Limburg Stirumstraat tot de kruising met de Alteveerstraat en Het Haagje.

Geen spreekuur

Het spreekuur van wethouder Leistra op maandag 5 augustus gaat niet door.

Jaarmarkt in Noordscheschut

In verband met de jaarmarkt in Noordscheschut worden op dinsdag 6 augustus de volgende wegen voor het verkeer afgesloten: de Meester Kosterweg, van der Sluisweg en Rahderweg in Noordscheschut.

De afsluiting duurt van 7.00 tot 23.00 uur.

Trouwen op het internet

Deze week kunt u via het internet een huwelijk bijwonen.

vrijdag 2 augustus

* 16.00 uur Remco Jacobus Cornelis Veldman en Judith Anne Dam
Om de trouwerij te zien typt u: www.hoogeveen.nl en klik op het cameraatje.

Dat óók op www.hoogeveen.nl

Wat is er deze week te doen in Hoogeveen? U vindt het op de site van de gemeente: www.hoogeveen.nl/weekagenda. De agenda (een samenwerking van gemeente met ANWB/VVV) staat in het onderdeel toerisme, waar bijvoorbeeld ook informatie van museum De 5000 Morgen te vinden is en de jaaragenda met de grootste evenementen voor de rest van 2002.

Schoonhoven één van de mooiste plassen van Drenthe

Lekker luieren aan het water

Ook een beachvolleybalveld op Schoonhoven. © A. Weima Met in totaal zo'n 175.000 bezoekers per jaar is Schoonhoven een van de meest populaire recreatieplassen in Drenthe. Geen wonder, want de plas is schitterend gelegen in de bossen tussen Hollandscheveld en Elim. Schoonhoven is een groot recreatiegebied in eigendom van de gemeente Hoogeveen. U vindt er twee zwemplassen, een groot zandstrand, groene ligweiden, een visvijver, een dagcamping en een horecagelegenheid.

Schoonhoven is een eldorado voor de jeugd. De gemeente heeft onlangs een beachvolleybalnet opgehangen. Ook is er sinds kort een waterglijbaan en zijn enkele speeltoestellen vernieuwd.

Bij mooi weer is Schoonhoven een ideale plek om te zwemmen en te zonnebaden. De watertemperatuur is op dit moment 25 graden Celcius. De grote zwemplas is tien hectare groot, vergelijkbaar met tien voetbalvelden naast elkaar. Een volwassen persoon kan er doorheen lopen, want de plas is maximaal 1,60 meter diep. De kleine zwemplas voor kinderen is veel ondieper, maximaal een halve meter. Hier vindt u ook speeltoestellen.

De visvijver (drie hectare) is gelegen in een rustig gedeelte van het recreatiegebied. U heeft een prachtig uitzicht over de plassen vanuit de uitkijktoren. Rondom de plassen zijn twee wandelroutes uitgezet door de bossen. En fietsers kunnen verschillende routes kiezen door de omgeving.

Controle zwemwater

De gemeente laat het recreatiegebied goed onderhouden. Zes medewerkers van werkvoorzieningschap Alescon zorgen er voor dat Schoonhoven zijn naam eer aandoet. Zij maken dagelijks het strand schoon en bewaken samen met de medewerkers van de gemeente de goede waterkwaliteit. Het waterschap Reest en Wieden controleert het water van de zwemplassen eens in de veertien dagen. Het zwemwater krijgt daarbij bijna altijd de kwalificatie 'goed'.

Parkwachters

Een groot recreatiegebied als Schoonhoven kan niet zonder regels. Om erop toe te zien dat de bezoekers zich ook aan deze regels houden, heeft de gemeente parkwachters aangesteld. Zij zorgen voor de handhaving, maar bieden daarnaast bijvoorbeeld ook eerste hulp bij ongelukken.

Tot slot: het recreatiegebied is goed met de fiets te bereiken. Komt u met de auto, dan kunt u deze vlak naast het gebied kwijt op de parkeerplaats. Parkeren is gratis.

Een dagje uit naar Schoonhoven


* tussen Hollandscheveld en Elim

* ingang aan de Marten Kuilerweg

* recreatiegebied van 45 hectare

* honderden hectare bos in de omgeving

* parkeergelegenheid voor 2.000 auto's

* fietsenstalling voor 1.000 fietsen

* grote zwemplas van 10 hectare

* maximale diepte grote plas: 1,60 meter

* kleine zwemplas (2 hectare) met speeltoestellen
* maximale diepte kleine plas: 0,50 meter
* aparte visvijver (3 hectare) voor sportvissers
* horecagelegenheid met vier zalen en een terras
* dagcamping voor 200 tenten en/of caravans
* surfen toegestaan tussen half september en half april
Openingstijden zomervakantie De Dolfijn

Het is zomervakantie. En dat betekent elk jaar weer voor zwembad De Dolfijn in Hoogeveen andere openingstijden. De onderstaande openingsuren gelden nog tot en met zondag 11 augustus.

Maandag

* 7.00 - 8.30 uur

* 10.00 - 19.30 uur

Dinsdag

* 10.00 - 19.30 uur

Woensdag

* 10.00 - 19.30 uur

Donderdag

* 7.00 - 8.30 uur

* 10.00 - 19.30 uur

Vrijdag

* 10.00 - 17.30 uur

Zaterdag

* 10.00 - 16.00 uur

Zondag

* 10.00 - 15.30 uur

Met een vroege-vogelkaart of lunch-zwemkaart kunt u terecht op de volgende tijden:

Maandag

* 7.00 - 8.30 uur

* 1200 - 13.00 uur

* 17.30 - 19.30 uur

Dinsdag

* 1200 - 13.00 uur

* 17.30 - 19.30 uur

Woensdag

* 1200 - 13.00 uur

* 17.30 - 19.30 uur

Donderdag

* 7.00 - 8.30 uur

* 1200 - 13.00 uur

* 17.30 - 19.30 uur

Vrijdag

* 1200 - 13.00 uur

Wespen alleen bestrijden bij echte hinder

De gemeente krijgt de laatste weken regelmatig telefoontjes van mensen die van een wespennest af willen. Het bestrijden van zo'n nest is niet altijd nodig en verstandig, omdat wespen bijzonder nuttige beestjes zijn. De wespen in een nest verschalken op één dag zo'n 1500 muggen en vliegen.

Alleen als een wespennest echt hinderlijk voor u is, in huis bijvoorbeeld, kunt u ingrijpen. De gemeente adviseert een insecticide aan te schaffen in poedervorm, met als werkzame stof propoxur, deltamethrin of permethrin. U kunt hiervoor terecht bij de speciaalzaak. Het poeder strooit u in de uitvliegopening, 's avonds of bij koel weer als de wespen het minst actief zijn.

Bescherming

Denk wel aan beschermende kleding, vooral voor handen, armen en hoofd. De wespen krijgen het poeder in de vacht en aan de poten en infecteren zo het eigen nest. Na drie dagen is het nest verleden tijd.

Het weghalen van wespennesten is geen gemeentelijke taak. Wel kan de gemeente u adviseren. Als u meer informatie wilt, bel dan met de gemeentereiniging, telefoon 291653.

Verkeerssituatie rond Grote Kerkstraat

Door de werkzaamheden rond de Grote Kerkstraat zijn in dit gebied de komende maanden een aantal verkeersmaatregelen van kracht. Deze maatregelen zullen het hele najaar voor omleidingen zorgen. Vanaf 5 augustus tot 20 december is het doorgaande verkeer door de Grote Kerkstraat/Schoolstraat gestremd voor het autoverkeer. Er komt een omleidingsroute naar de Markt via de Kanaalweg, Industrieweg en Brinkstraat. Na 23 augustus is er wel weer busverkeer over de Grote Kerkstraat via de Wilhelminastraat naar de Schoolstraat. Autoverkeer wordt echter niet toegestaan in verband met de veiligheid van de mensen die er aan het werk zijn.

Na 5 augustus is er ook geen doorgaand verkeer meer mogelijk over de Notaris Mulderstraat vanaf de Van Echtenstraat naar het kruispunt met de Grote Kerkstraat. Ook deze doorgang zal in ieder geval gestremd zijn tot 20 december.

Buurtbeheer in de zomer

Tijdens de vakantieperiode gaan niet alle spreekuren van Buurtbeheer in de wijkkantoren door. Omdat dit in elk werkgebied anders is, hebben wij het voor u op een rijtje gezet.

Dorpen Zuid:
Alle wijkkantoren draaien geen spreekuren meer, dus zowel in Noordscheschut (De Cirkel), Elim (Het Vonder) als Hollandscheveld (Het Anker) is het spreekuur van 1 juli t/m 9 augustus gesloten. Vanaf 12 augustus worden de spreekuren weer hervat.

Krakeel:
Het wijkkantoor in winkelcentrum Grote Beer is gesloten van 1 juli t/m 2 augustus. Vanaf maandag 5 augustus zijn de medewerkers weer present.

Wolfsbos/Zuid:
Het wijkkantoor De Vogelwiek is gesloten van 8 juli t/m 9 augustus. Vanaf maandag 12 augustus zijn de medewerkers weer aanwezig.

Centrum-West & Venesluis:
Het wijkkantoor Het Oor gaat tijdens de zomervakantie niet dicht. Er is weliswaar sprake van een beperkte bezetting, maar u bent van harte welkom.

De Weide:
Het wijkkantoor in De Weideblik draait van 1 juli t/m 2 augustus geen spreekuren. Vanaf maandag 5 augustus zijn de medewerkers weer present.

Dorpen Noord:
De wijkkantoren in Pesse (Warreveen) en Tiendeveen (De Eiken) zijn van 15 juli t/m 2 augustus gesloten. Vanaf maandag 5 augustus zijn de medewerkers weer aanwezig.

Centrum-Oost:
Wegens beperkte bezetting zal het wijkteam alleen telefonische spreekuren houden in Het Knooppunt (231155). Vanaf 5 augustus kunt u ook weer terecht in De Pompe, zoals u gewend bent.

Mededelingen

Goedkeuring partiële herziening van het bestemmingsplan Dalerend, deelplan Brugstraat 96

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben bij besluit van 25 juni 2002, kenmerk RW/A40/ 2002004563 de door de gemeenteraad op 25 april 2002 vastgestelde partiële herziening van het bestemmingsplan Dalerend goedgekeurd.

Het plangebied betreft het perceel aan de Brugstraat 96 te Dalerend. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk een garage/werkplaats met circa 160 m2 ter vergroten en naar achteren te verplaatsen.

Het besluit van Gedeputeerde Staten alsmede het hiervoor genoemde bestemmingsplan liggen met ingang van 1 augustus 2002 voor de duur van zes weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende bovengenoemde termijn van zes weken kan tegen het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

* degene die tijdig bedenkingen heeft ingediend bij Gedeputeerde Staten tegen het vastgestelde bestemmingsplan;
* een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zich tot Gedeputeerde Staten te wenden.

Tevens kan binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. De werking van het besluit van Gedeputeerde Staten wordt dan in ieder geval opgeschort tot de beslissing door de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak op dat verzoek is genomen.

Goedkeuring bestemmingsplan "Het Drentsche Land"

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben bij besluit van 7 mei 2002, kenmerk 19/RW/A3/2002002054, het door de gemeenteraad op 31 januari 2002 vastgestelde bestemmingsplan Het Drentsche Land goedgekeurd.

Het bestemmingsplan voorziet in de realisering van een kleinschalig recreatiepark met een natuurlijk karakter aan de Marten Kuilerweg, ten noordoosten van recreatiegebied Schoonhoven.

Het besluit van Gedeputeerde Staten alsmede het hiervoor genoemde bestemmingsplan liggen met ingang van 1 augustus 2002 voor een periode van zes weken voor een ieder ter inzage bij de publieksbalie Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen. Gedurende bovengenoemde termijn van zes weken kan tegen het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

* degene die tijdig bedenkingen heeft ingediend bij Gedeputeerde Staten tegen het vastgestelde bestemmingsplan;
* een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zich tijdig tot Gedeputeerde Staten te wenden.

Tevens kan binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De werking van het besluit van Gedeputeerde Staten wordt dan in ieder geval opgeschort tot de beslissing door de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op dat verzoek is genomen.

Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van een vrijstellingsbepaling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan Nuilerveld vrijstelling te verlenen aan:
* B.F. Bakker, voor het uitbreiden van de recreatiewoning Hendrik Reindersweg 28-58 te Pesse.

Het bouwplan ligt met ingang van 1 augustus 2002 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van sector Bouwen & Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan een ieder, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn zienswijze naar voren brengen omtrent het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.

Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 2 van de wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan Plan in Hoofdzaak ten behoeve van de volgende bouwaanvragen:

* G.R. Neutel, voor het uitbreiden van de woning De Steenbaan 1 te Nieuweroord;

* F. Tichelaar, voor het bouwen van een klompenhok bij de woning Ritmeesterweg 3 te Hollandscheveld.

De bouwaanvragen liggen met ingang van 1 augustus 2002 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen & Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn/haar zienswijze omtrent de aanvragen bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.

Ingekomen bouwaanvragen, bouwmeldingen en sloopaanvragen

Bouwaanvragen:

* Werd de C.L.M., uitbreiden van een woonhuis, De Pulle 15
* Russchen B., verplaatsen van een mestsilo naar nieuwe bedrijfslocatie, Coevorderstraatweg 60, Nieuweroord
* Booijink G.H.M., bouwen van een expeditieruimte voor vissen, Kremboong 11, Tiendeveen

* Seats & Sofa's, verbouwen van een winkel-/magazijnruimte, Groenewegenstraat 23-25

* Weide van der R., verbouwen van een woning, Jos van Aalderenlaan 48

* Lubberts A., uitbreiden van een woning, van der Sluisweg 27, Noordscheschut

* Westerink J.J., bouwen van een woning, kantoor en hal, Buitenvaart I 1706 (kavel W30)

* Essent, bouwen van een LVC (Telecom glasvezel netstation), Sportlaan

Bouwmeldingen:

* Seinen H., bouwen van een tuinhuisje, De Vink 45
* Rink J., bouwen van een schuurtje, Westerlaan 42, Tiendeveen
* Huizing M., plaatsen van een carport, Meerboomweg 149, Hollandscheveld

* Uiterwijk Winkel Y., bouwen van een tuinhuisje, Karper 50
* Meijer K.H., bouwen van een tuinhuisje, De Marke 65, Pesse
Sloopaanvragen:

* Estatement B.V., slopen van het zuidelijk deel van de Mauritshof, Prins Mauritsplein 10

Nadere informatie over bovengenoemde bouwplannen is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24.

Verleende bouw- en sloopvergunningen

Bouwvergunningen:

* Visscher S., uitbreiden van een woning, Hollandscheveldse Opgaande 76, Hollandscheveld

* Pastoor M., wijzigen van een bedrijfspand, Hoofdstraat 811
* Koster T., plaatsen van twee dakkapellen, de Wulp 10
* Roelof van Echten College, verbouwen van een schoogebouw, Herman Bavinckstraat 31

* Snijders S.M., uitbreiden van een garage, Doorsnijding 21, Hollandscheveld

* Strijker A., bouwen van een erker, Hollandscheveldse Opgaande 29a, Hollandscheveld

* Goor van A., bouwen van een kapschuur, Alteveer 111
* Anninga J.G., bouwen van een antennemast, Otto Zomerweg 16, Hollandscheveld

* Lemstra J., plaasten van een dakkapel, Crerarstraat 59
* HVB Melkor Property B.V., plaatsen van een trafostation, Elbe
Bouwvergunningen met instandhoudingstermijn:


* Koekoek H.J., plaatsen van een tijdelijke woonunit, Buitenvaart I 1721 (kavel W12)

* Kats J.G., aanpassen van een woning, Middenweg 61
* GGZ Drenthe, bouwen van een gestapelde tijdelijke kantoorunit, Van Goghlaan 1

Bouwvergunningen van rechtswege:

* Tichelaar H., bouwen van een woning met garage, De Bolster 24, Hollandscheveld

Sloopvergunningen:

* Stichting 'Het Drentse Landschap', slopen van een jongveestal, Boerveldweg 9, Stuifzand

* Kamp J.A., slopen van een werktuigberging, Siberië 1, Tiendeveen
* Estatement B.V., slopen van het zuidelijk deel van de Mauritshof, Prins Mauritsplein 10

Tegen deze verleende vergunningen kunt u binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders.

© Copyright Gemeente Hoogeveen