Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie tegen ruimen MPA-varkens

Amsterdam, 30 juli 2002 --- Milieudefensie is tegen het afmaken en vernietiging van tienduizenden varkens die mogelijkerwijs met het hormoon MPA in aanraking zijn gekomen. Deze voorgenomen ruiming is onnodig omdat het hormoon na tien dagen weer uit het varken verdwenen is, zodat er geen risico's voor de volksgezondheid zijn.

Het ruimen van dieren lijkt de laatste jaren een steeds gemakkelijkere oplossing te worden om de Nederlandse handelsbelangen veilig te stellen. 'Minister Veerman en de varkenssector zouden er verstandiger aan doen te investeren in de minder risicovolle biologische landbouw,' aldus Milieudefensie-campagneleider Nicole Bakker. 'De aanstaande ruiming lijkt eerder ingegeven door angst om het imago van de varkensindustrie, dan door rationele afwegingen.'

De MPA-crisis is een gevolg van de zeer geĂŻndustrialiseerde productie in de bio-industrie, waarbij afvalproducten uit de hele wereld hier als veevoer dienen. Milieudefensie staat voor een regionale, biologische productie van voedsel. In de biologische landbouw krijgen dieren biologisch geteeld voer, dat vaak van eigen bedrijf komt. De productie en consumptie vinden plaats in een kleinere regio. Biologisch gehouden dieren kunnen naar buiten en worden goed verzorgd. De kans dat een dergelijk schandaal binnen de biologische landbouw plaats zou vinden, is een stuk kleiner dan in de bio-industrie.



Vereniging Milieudefensie