Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Drukke tijden voor Keuringsdienst van Waren tijdens het Zomercarnaval

Datum: 30-7-02

Drukke tijden voor Keuringsdienst van Waren tijdens het Zomercarnaval

Het afgelopen weekeinde heeft de Keuringsdienst van Waren (onderdeel van de Voedsel en Waren Autoriteit) intensief gecontroleerd tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam. Tijdens 150 controlebezoeken werden 29 maal een proces verbaal en 43 maal een schriftelijke waarschuwing opgemaakt. Dit betekent dat bij bijna 50% van de controles een overtreding van de Drank- en Horecawet of de Warenwet werd geconstateerd.

De kwaliteit van de etenswaren liet te wensen over. Evenals vorig jaar constateerden de controleurs dat het voedsel vaak slecht gekoeld of te weinig verhit werd. Ook de constructie van de kramen wasvaak niet goed, waardoor er gemakkelijk straatvuil bij de etenswaar kon komen.

De druk bezochte voorlichtingsavond vooraf aan het evenement heeft helaas geen verbetering van de situatie tot gevolg gehad.

Ook werden overtredingen van de Drank- en Horecawet geconstateerd. Door de controleurs werd onder andere het schenken van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 16 jaar en de illegale verkoop van alcohol vastgesteld.

Opvallend was wel dat de illegale verkoop van alcoholhoudende dranken verminderd was ten opzichte van vorig jaar. In 2001 was er volgens de politie nog veelvuldig sprake van alcoholverkoop vanuit auto"s en door niet-levensmiddelenbedrijven langs de route.

De Keuringsdienst van Waren zal ook tijdens de Dance Parade in Rotterdam intensief gaan controleren op de naleving van met name de Drank- en Horecawet. Tegen overtredingen zal meteen opgetreden worden.

In geval van een proces verbaal kan de boete oplopen tot een wettelijk maximum van 11.250 . Afhankelijk van de aard van de overtreding bepaalt het Openbaar Ministerie of de Minister van VWS uiteindelijk de hoogte van de boete.