NIPO

Wereldwijde economie zal verbeteren in de komende twaalf maanden

Senior leidinggevenden over de gehele wereld geloven dat de economische omstandigheden in het komende jaar zullen verbeteren. Nederlanders zijn gematigd optimistisch: 52 procent van de ondervraagden denkt dat de situatie zal verbeteren in de komende twaalf maanden, terwijl 35 procent denkt dat de situatie hetzelfde zal blijven .Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van Taylor Nelson Sofres (TNS), in samenwerking met Deloitte Consulting.

Voor het onderzoek werden CEO's, CFO's, COO's en CIO's van vooraanstaande bedrijven in Europa, Noord-Amerika en Azië ondervraagd. Wereldwijd gelooft 61 procent van de ondervraagden dat de economische situatie zal verbeteren. Slechts acht procent voorspelt dat de economische situatie binnen een jaar zal verslechteren.

In Nederland is iets meer dan de helft van de ondervraagden van mening dat het binnenkort beter zal gaan met de economie. 35 procent denkt dat de situatie hetzelfde zal blijven, tien procent denkt dat het de komende twaalf maanden slechter zal gaan.
Senior leidinggevenden in Noord-Amerika zijn het meest optimistisch. Bijna tweederde (63 procent) denkt hier dat de situatie zal verbeteren, tegenover 59 procent in Europa en Azië.

Minder positief dan eerder in het jaar
Over het algemeen zijn de senior leidinggevenden in het tweede kwartaal van 2002 minder positief dan in het eerste kwartaal. Toen geloofde nog 67 procent dat de economie weer zou aantrekken.

In Nederland is het optimisme afgenomen van 56 naar 52 procent. Opvallend is dat het percentage dat denkt dat het slechter zal gaan, eveneens is afgenomen. In het eerste kwartaal was dit zestien procent, nu nog maar tien procent. Het aantal ondervraagden dat denkt dat de situatie de komende twaalf maanden niet verandert, is gestegen van 26 naar 35 procent.

Financiële dienstverlening meest optimistisch
Senior leidinggevenden die werken in de financiële sector, zijn meer optimistisch dan hun collega's in andere industriële sectoren. 71 procent geeft aan dat de economische condities volgens hen zullen verbeteren. In de sectoren reizen & transport en groothandel is dit slechts 58 procent. Senioren in de zware industrie laten met een afname van 27 procent de sterkste teruggang in optimisme zien.

Overige onderzoeksresultaten

* Senior leidinggevenden in Duitsland en Spanje zijn het meest pessimistisch van alle ondervraagden. Bijna een op de vijf (achttien procent) voorspelt dat de economische situatie zal verslechteren in het komende jaar.

* Senior leidinggevenden in België zijn het meest positief. 85 procent van de ondervraagden is van mening dat de situatie zal verbeteren, gevolgd door 84 procent in China, Korea en Hongkong.

* Engeland laat de grootste teruggang in optimisme zien: in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar is het optimisme met zeventien procent gedaald van 69 naar 52 procent.