---


---

Ministerie van Defensie



Nieuwe autos voor explosievenruimers

30-07-2002

Het Explosieven Opruimings Commando van de Koninklijke Landmacht (EOCKL) in Culemborg beschikt sinds vandaag (30 juli) over zes nieuwe ruimvoertuigen van het type Mercedes Sprinter. Commandant Nationaal Commando, generaal-majoor Marcel Celie, onder wiens verantwoordelijkheid het EOCKL valt, nam een symbolisch bedoelde bos oude, grote sleutels in ontvangst van brigade-generaal Paul Opgenort van de Directie Materieel Koninklijke Landmacht.

De nieuwe voertuigen hebben vrijwel exact dezelfde emergency-look als die van de bekende gele ambulance. Direct in het oog springende verschillen zijn de tekst Ambulance die op de EOCKL-voertuigen ontbreekt, evenals het blauwe zwaailicht op het dak. "Dit scheelt in snelheid, licht de adviseur "special accounts" van DaimlerChrysler, Jan Roelofs, toe. "Een van de eisen van de landmacht was dat deze voertuigen honderdzestig kilometer per uur kunnen rijden. Met een zwaailicht op het dak wordt dat kritisch, dus zit blauw zwaailicht nu op de flanken." Er is bij de vervanging van de zes verouderde Chevrolets, die begin 2000 aan de orde kwam, geprobeerd zoveel mogelijk aan te sluiten bij het serievoertuig. De snelheid gecombineerd met stabiliteit vroeg echter om wat aanpassingen zoals bijvoorbeeld de luchtvering. Het eerste prototype arriveerde uiteindelijk november vorig jaar bij de gebruiker. Daar werd geconstateerd dat er nog iets moest veranderen aan de indeling en de stoelopstelling. "Die gebruikerswensen zijn uitgevoerd", zegt Roelofs.

In maart van dit jaar werd de eerste Mercedes Sprinter in Culemborg afgeleverd, de laatste volgde in juli. Ieder ruimvoertuig kost zon 85.000. Dat schijnt lager te zijn dan de aanschafprijs, elf jaar geleden, van de Chevrolets. Maar ook het lagere en goedkopere brandstofverbruik is een voordeel. De Chevrolets slurpten heel wat weg met hun één liter eurobenzine per twee kilometer. De ruimvoertuigen van Mercedes leggen daarentegen zes kilometer af met één liter diesel. De Chevrolets worden via de Dienst der Domeinen te koop aangeboden.

De EOCKL krijgt gemiddeld zo'n 2200 meldingen per jaar. De in het opsporen en ruimen van explosieven gespecialiseerde instantie, die ook de inzet van alle Explosieven Opruimingsdiensten in de krijgsmacht coördineert, geeft een melding door aan de Explosieven Opruimings Dienst van de luchtmacht, de Duik- en Demonteergroep van de marine of de eigen landmacht EOD.