Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-190
Den Haag, 30 juli 2002

Herstelmogelijkheden bij keuze kapitaalverzekeringen

Belastingplichtigen krijgen de mogelijkheid om hun keuze voor het onderbrengen van de kapitaalverzekering in box 1 te herzien. Staatssecretaris Van Eijck van Financiën heeft tot deze herstelmogelijkheid besloten op grond van signalen van de Vereniging Eigen Huis en enkele verzekeraars, dat veel belastingplichtigen kapitaalpolissen hebben laten aanpassen in verband met de Belastingherziening 2001, zonder dat zij zich de gevolgen van die aanpassing voldoende hebben gerealiseerd.

De keuze om de kapitaalverzekering onder te brengen in box 1 of box 3 heeft een aantal gevolgen voor belastingplichtigen.

Een kapitaalverzekering eigen woning valt in box 1. Voor zulke polissen wordt dus geen rendement in box 3 belast. Bij uitkering geldt voor deze kapitaalverzekeringen onder bepaalde voorwaarden een hoge vrijstelling.

Kapitaalverzekeringen van vóór 2001 vallen veelal automatisch in box 3. Het is mogelijk de polis aan te passen om deze als kapitaalverzekering eigen woning in box 1 te laten vallen.

In een aantal gevallen kan het voordeliger zijn om te kiezen box 3. Voor oude polissen geldt namelijk onder voorwaarden een ruime vrijstelling in box 3. Veel mensen hebben zich dit onvoldoende gerealiseerd en hebben de polis toch laten aanpassen.

Zij kunnen deze aanpassing nu alsnog ongedaan maken voordat de aangifte inkomstenbelasting over 2002 is ingediend, mits dit uiterlijk 31 december 2003 wordt gedaan.

Het betreffende besluit en de nadere voorwaarden zijnhier na te lezen.