Newconomy

EIGEN VERMOGEN NEWCONOMY OVER EERSTE ZES MAANDEN 2002 TOEGENOMEN MET RUIM 6 MILJOEN EURO

Amsterdam, 30 juli 2002

Newconomy N.V. heeft over het eerste halfjaar van 2002 een netto resultaat behaald van 0,88 miljoen Euro negatief tegenover een verlies van 22,9 miljoen Euro over de vergelijkbare periode in 2001. Het faillissement van Pro Active International B.V. heeft geen negatieve gevolgen voor Newconomy aangezien dit belang reeds geheel was afgewaardeerd.

Bij de vaststelling van het resultaat is geen rekening gehouden met een bate ter grootte van ruim 1,6 miljoen Euro uit verkoop van een deel van de optie die Newconomy heeft verkregen van de Stichting Administratiekantoor Pall Mall Capital (Netherlands)(hierna: PMC). Deze optie is verkregen ten tijde van de herfinanciering van Newconomy in februari van dit jaar. Het zichtbare eigen vermogen van Newconomy is met ruim 6,1 miljoen toegenomen tot 9,4 miljoen Euro per 30 juni 2002.

KERNCIJFERS (x1.000) Eerste helft 2002 Eerste helft 2001
Omzet (11) (453)
Netto resultaat (880) (22.900)

Operationeel Resultaat
De operationele kosten over het tweede kwartaal bedroegen 0,3 miljoen Euro waarmee de operationele kosten over de eerste zes maanden van 2002 uitkwamen op 0,62 miljoen Euro. In deze kosten zijn nog een aantal incidentele posten opgenomen die verband houden met de beloning van voormalige bestuurders. De verwachting is dat de operationele kosten vanaf het derde kwartaal zullen stabiliseren op circa 50.000 Euro per maand.

Resultaat uit venture activiteiten
Het verlies uit venture activiteiten over het tweede kwartaal bedraagt 0,34 miljoen Euro. Dit verlies bestaat uit een boekverlies op de verkoop van het belang in Smarthaven B.V. in het tweede kwartaal en de afwaardering van Tie Holding N.V. wegens de forse daling van de beurskoers. De waardering van de overige participaties is vrijwel onveranderd. Over het eerste halfjaar is in totaal een negatief resultaat uit venture activiteiten van 90.000 Euro behaald.

Buitengewone lasten
Een buitengewone last betrekking hebbende op omzetbelasting over het jaar 2001 ten bedrage van 0,17 miljoen Euro is in het tweede kwartaal ten laste van het resultaat gebracht.

Opbrengst verkoop optie
Een deel van het optierecht dat Newconomy heeft verkregen van PMC is verkocht in het tweede kwartaal. De netto opbrengst hiervan bedroeg ruim 1,6 miljoen Euro en is niet via de verlies en winstrekening maar als rechtstreekse vermogensmutatie geboekt.

Verloop eigen vermogen en liquiditeiten
Middels de uitgifte van aandelen aan PMC (2,4 miljoen Euro) de gedeeltelijke opname van converteerbare leningen (3,0 miljoen Euro) en de toename van de overige reserves (0,75 miljoen Euro) is het zichtbare eigen vermogen van de onderneming met ruim 6,1 miljoen Euro toegenomen tot 9,4 miljoen Euro per 30 juni 2002. De aanwezige liquiditeiten bedragen per 30 juni 2002 circa 2,4 miljoen Euro en daarnaast kan er nog 3,25 miljoen Euro opgenomen worden op de converteerbare leningen die zijn verschaft door PMC.

Status participaties per 30 juni 2002
De acquisitie van een 50% belang in Elsevier Training N.V. is inmiddels afgerond. Elsevier Training is toonaangevend in de Benelux en Frankrijk op het gebied van e-learning. Over het boekjaar 2003 zal naar verwachting een positief resultaat worden behaald.

De voorgenomen overname van Explainer DC is inmiddels in de afrondende fase. In de loop van augustus zullen hierover nadere mededelingen worden gedaan.

In het derde kwartaal zal het belang in Lastminute.com worden afgestoten en er vinden besprekingen plaats over het afstoten van het belang in Apollo Invest. Op deze verkopen zal naar verwachting een bescheiden boekwinst worden behaald.

Verwachtingen
Door de afnemende kosten zal het operationele verlies in de tweede helft van het jaar verder afnemen. Het resultaat uit venture activiteiten is sterk afhankelijk van de marktomstandigheden maar zal naar verwachting niet significant afwijken van het eerste halfjaar en derhalve licht negatief zijn. Onvoorziene omstandigheden voorbehouden verwacht Newconomy over het boekjaar 2003 winstgevend te zijn.

Voor nadere informatie (

Newconomy