LTO Nederland

LTO roept veehouders op aangifte te doen van bedreiging

Dinsdag 30 juli 2002 - LTO Nederland roept veehouders op om bij de politie aangifte te doen van bedreigingen en intimidaties en deze ook aan te melden bij de LTO-organisatie. Aanleiding is een dreigbrief van het Dierenbevrijdingsfront, die twee melkveehouders vorige week in hun melkput aantroffen. Daarin staat dat zij achter de tralies moeten, omdat het zou mankeren aan de huisvesting en hun koeien niet in de wei komen.

Volgens LTO is niet uitgesloten dat meer veehouders een dergelijke brief hebben ontvangen. Een van de veehouders heeft aangifte gedaan bij de politie, de ander wil dit niet. Beiden willen niet naar buiten treden uit angst voor represailles, omdat actievoerders op hun bedrijf zijn geweest.

De landbouworganisatie is woedend over een vernieling op een fokkerij, eind vorige week, waarbij de hokken van duizenden nertsen werden opengezet. Ruim vijfhonderd dieren hebben dat met de dood moeten bekopen, omdat ze zich in de natuur niet kunnen handhaven. Meerdere dieren zijn in het verkeer doodgereden.

Algemeen directeur Dirk Duijzer van LTO Nederland vindt dat de samenleving op moet treden tegen deze vormen van diercriminaliteit. 'In krantenberichten staat dat dieren worden bevrijd, maar in werkelijkheid gaat het om inbraak en schade toebrengen aan derden, waarbij dieren een afschuwelijke dood te wachten staat. Dit heeft niets met bevrijding te maken.'

LTO is van oordeel dat een tolerant klimaat in Nederland zwaar onder druk staat, als diercriminelen ook na 6 mei jl. nog niets hebben geleerd en door blijven gaan met intimidatie, huisvredebreuk, diefstal en vernieling. Duijzer: 'Als iedereen gaat voor eigen gelijk, wordt het een grote bende. Dierenwelzijn en een thema als 'koeien in de wei' vinden ook wij zo belangrijk, dat we daar met betrouwbare partners werk van maken. Kijk naar de actie die we dit voorjaar met Milieudefensie hebben ontplooid.'

Er wordt regelmatig een beeld opgeroepen richting samenleving, als zou het grootste gedeelte van de melkkoeien onderhand niet meer in de wei komen, vindt Siem Jan Schenk, voorzitter van de vakgroep LTO Rundveehouderij. Dat is volgens hem onzin, want 90 tot 95% van de koeien loopt in de zomer 'gewoon' buiten. 'Het lijken kleine dingen, maar hierdoor wordt meegewerkt aan een klimaat, waarin burgers en consumenten het spoor bijster raken. Elke organisatie, zo ook LTO, de milieubeweging, de politiek, de media, alsook individuele ondernemers, iedereen heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid', aldus Schenk.

Nadere informatie: afdeling Communicatie (tel. 070 3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)