Gemeente Den Haag

2002-07-30: Herdershond uit Romeinse tijd in Den Haag

In de VINEX-locatie Wateringse Veld in Den Haag zijn de afgelopen dagen restanten van een hond uit de Romeinse tijd opgegraven. Het beestje vertoont sterke overeenkomsten met de huidige herdershond en is uitstekend geconserveerd. Vlakbij de hond lag ook een schaap of geit begraven. De hond wordt vandaag gelicht en overgebracht naar het Haags Historisch Museum.

Romeinse boerderij
De vondst werd gedaan in een greppel die rondom het erf van een inheems-Romeinse boerderij ligt. Deze boerderij hoort bij een dorpje uit de Romeinse tijd dat ter plekke wordt opgegraven. Het dorpje stamt uit de 2de en 3de eeuw na Christus en de resten bestaan uit plattegronden van boerderijen. Aan verbrand huttenleem is te zien dat één van de boerderijen in het verleden in vlammen is opgegaan. Het dorpje ligt in de buurt van de plaats waar enkele jaren geleden vier Romeinse mijlpalen en een stuk van de Romeinse weg zijn opgegraven.

Haags Historisch Museum
De hond wordt vandaag in zijn geheel gelicht en getransporteerd naar het Haags Historisch Museum in Den Haag. Hier is op dit moment toevallig een tentoonstelling over honden te zien is, die Hond & Baas heet. De restaurator van de afdeling Archeologie van de gemeente zal het skelet van de hond in het museum schoonmaken, conserveren en prepareren. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen direct een blik werpen op deze bijzondere vondst. Vanaf woensdag 31 juli is de hond te zien in het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg 7 in Den Haag. Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.