VERENIGING EIGEN HUIS

Eigen huis blij met herstelmogelijkheid voor boxkeuze

Eigenwoningbezitters die de kapitaalverzekering van hun hypotheek in box 1 hebben geplaatst, krijgen alsnog de gelegenheid om voor box 3 te kiezen. Op aandringen van Vereniging Eigen Huis biedt het ministerie van Financiën eenmalig de mogelijkheid om deze soms zeer nadelige keuze terug te draaien. Vereniging Eigen Huis heeft om deze herstelmogelijkheid gevraagd omdat veel eigenwoningbezitters onder druk en op grond van verkeerde informatie voor box 1 hebben gekozen.

De keuze voor een kapitaalverzekering eigen woning in box 1 biedt voor polissen van vóór 15 september 1999 in veel gevallen geen voordelen ten opzichte van box 3. Voor deze kapitaalverzekeringen kent ook box 3 een ruime vrijstelling. Box 3 biedt als voordeel dat de eigenwoningbezitter zelf kan bepalen aan welk doel de verzekeringsuitkering wordt besteed. Behalve voor aflossing van de hypotheek kan de uitkering later ook voor andere doeleinden worden gebruikt. In box 1 is aflossing verplicht. Er kan in box 1 een groot nadeel ontstaan, bijvoorbeeld als men verhuist naar een huurhuis of gaat emigreren. Het nadeel kan oplopen tot tienduizenden euros.

Eigenwoningbezitters die van de herstelmogelijkheid gebruik willen maken, hebben de tijd tot eind 2003. Bij twijfel adviseert de Vereniging Eigen Huis de reeds gemaakte boxkeuze opnieuw te beoordelen. De Vereniging biedt op haar website o.a. de mogelijkheid een juiste boxkeuze te maken via de boxkeuzemodule (www.eigenhuis.nl).


---
Voor de redactie: voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Vereniging Eigen Huis, afdeling Perszaken: 033 4507502.

31 jul 02 09:11