DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming start actie tegen ruimen MPA varkens

Den Haag 31 juli 2002 - Vandaag, op de dag dat een begin wordt gemaakt met het ruimen van de 50.000 MPA varkens, start de Dierenbescherming een protestactie. Doelwit van de actie zijn de supermarkten, vertegenwoordigd door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), die weigeren om veilig vlees toe te laten in de Nederlandse supermarkten. Een totaal onnodige maatregel met enorm dierenleed tot gevolg. Want in het geval van een MPA besmetting van varkens volstaat een wachttijd van 7 a 10 dagen om de stof uit het varken te laten verdwijnen, waarna het vlees van deze dieren zonder enig bezwaar geconsumeerd kan worden. Uit imago-overwegingen worden dus voor niets 50.000 dieren geruimd. De Dierenbescherming wil dit voorkomen en roept daarom met advertenties in de landelijke dagbladen het publiek massaal op om een protestmail te sturen naar het CBL.

De afgelopen weken is bij herhaling MPA geconstateerd in het voer van varkens op een aantal Nederlandse bedrijven. Tot op heden zijn deze varkens, nadat steekproefsgewijs is vastgesteld dat MPA niet meer aanwezig was in de dieren, vrijgegeven voor humane consumptie. Na een recente uitspraak van het permanent Comité voor de Voedselketen (EU) schuwen de supermarkten in Nederland dit vlees. Zij stellen dat het vlees niet meer voldoet aan hun kwaliteitscriteria. Dit is nonsens vindt de Dierenbescherming!

De Dierenbescherming vindt deze aanpak onaanvaardbaar. 'Net als bij de recente uitbraken van varkenspest, mond- en klauwzeer en BSE worden dieren waarmee feitelijk niets aan de hand is 'doorgedraaid' uit angst voor imago- en handelsproblemen. Het is iedereen toch inmiddels wel duidelijk dat het publiek in Nederland de buik vol heeft van het zinloos vernietigen van dieren', aldus Wijnand van de Giessen directeur van de Dierenbescherming. Maandag 29 juli drong de Dierenbescherming er bij het CBL en het ministerie van Landbouw op aan het besluit om de dieren te ruimen te herzien. Tot op heden heeft de organisatie hier niet op gereageerd. De Dierenbescherming hoopt dat het publiek massaal laat weten tegen een volgende zinloze ruiming van dieren te zijn en dat het CBL onder druk van het publiek het standpunt herziet.

De actie staat op de website van de Dierenbescherming www.dierenbescherming.nl


- einde bericht-