Korps: Friesland, plaats: Friesland 31-07-2002
Politieberichten van 30/7 13.00 uur t/m 31/7 07.00 uur

Noodweer in Friesland
Op een minicamping aan de Lemmerweg in Sneek waren enkele caravans van hun plaats gerukt, waren bomen kapot gewaaid en raakte de boerderij beschadigd. Vier personen, een 74-jarige man uit Doetinchem en een 62-jarige vrouw uit Doetinchem (geen familie, mogelijk vrienden/kennissen) en een tweeling, twee meisjes van 13 jaar uit Terheijden raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.De caravans waren totaal vernield.
In Allingawier aan de Bonjeterpsterweg werden twee caravans in een windvlaag of windhoos opgetild en meters verderop weer neergesmeten. De caravans werden totaal vernield. Onderdelen van de caravans werden 100 meter verderop aangetroffen. Vier personen die in een van de caravans zaten, een 37-jarige vrouw uit Utrecht met twee kinderen en een logé uit Culemborg (nog geen leeftijden bekend) raakten gewond en zijn overgebracht naar het MCL-zuid in Leeuwarden en het Antonius in Sneek. De moeder en het logeetje waren zwaar gewond. Een toercaravan op de camping woei om. De bewoners kwamen met de schrik vrij. In een woning Leeuwerikstraat 184 in Leeuwarden is de bliksem in het dak geslagen. Hierdoor ontstond een brand op de bovenste verdieping. (zolder). De brand bevond zich aan de achterzijde van de woning. Tevens was er even sprake van een uitslaande brand. Deze uitslaande brand had de brandweer vlot onder controle.De naastliggende woningen nummers 182 en 186 ondervonden alleen rookschade door de voornoemde brand. In de Ceasar Franckstraat nr 1 in Leeuwarden bleek eveneens de bliksem ingeslagen te zijn, in de schoorsteen van de woning. In Heeg stond een gedeelte van de Skatting geheel onder water. Het water stroomde bijna in de woningen. Burgers hebben met auto`s de straat afgesloten omreden dat als er verkeer doorging het water daadwerkelijk de woningen in ging lopen. Het water zakte langzaam. Dit allemaal ten gevolge van de zware regenval in de onweersbuien. In Tjalleberd waaiden bomen om en kwam op woonhuizen terecht. Op de Aengwirden kwam een appelboom op een woning. De schade bleek beperkt tot kapotte dakpannen en boeidelen.. Op de Pastoriesingel was de schade aanmerkelijke groter. Hier werd een groot deel van het dak vernield. Het water stroomde zo naar binnen. De brandweer klaarde de zaak bij beide woningen.
Op de JF Kennedylaan in Drachten is een boom over 2 autos van bewoners van de Kennedylaan gevallen. Op het eerste gezicht leek het mee te vallen. De gemeente is in kennis gesteld en zal het opruimen. Op de Gravinneweg in Sneek viel ook een boom over twee autos. Dit veroorzaakte flinke schade.
Daarnaast moest de brandweer op veel plaatsen in actie komen, vooral in de zuidwest- en zuidoosthoek, om kelders leeg te pompen en omgevallen bomen en afgescheurde takken te verwijderen. De vriendschappelijke wedstrijd van Cambuur dinsdagavond in Franeker werd na ongeveer 10 minuten in verband met het onweer afgelast Zon 2000 a 2500 toeschouwers moesten teleurgesteld naar huis.

Leeuwarden: onder invloed
Dinsdag omstreeks 11.55 uur werd op de Populierenstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 1025 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 13 uur. Tevens bleek dat de bestuurder niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook hiervoor kreeg de man een bekeuring.

Leeuwarden: diefstal tuinstoelen
Van maandag op dinsdag werden uit een achtertuin van een woning aan het Kamgras vier tuinstoelen en een tafel gestolen. De stoelen en tafel waren van het merk Gardena en groen van kleur. De eigenaar, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: drugsdeal
Dinsdagmiddag omstreeks 14.00 uur zagen politiemensen in burger dat enkele personen zich verdacht gedroegen in de Nauwesteeg. Het ging mogelijk om de koop/verkoop van drugs. Beide personen, een 27-jarige Leeuwarder en een 33-jarige man uit Drachten werden aangehouden. Aan het bureau bleek de Leeuwarder drugs te willen kopen van de man uit Drachten. Bij deze laatste werd een kleine hoeveelheid heroïne aangetroffen. De heroïne werd in beslaggenomen, evenals een klein geldbedrag dat de koper klaar had voor de aankoop. Beide verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Oldetrijne: rolstoeler te water
Dinsdagmiddag omstreeks 16.00 uur raakte nog door onbekende oorzaak een rolstoelrijder, een man van 87 jaar uit Wolvega, met zijn elektrische rolstoel via de berm in de sloot naast de Kerkhofslaan. Mogelijk is hij onwel geworden. Hoe lang de man in het water heeft gelegen is onbekend. Hij werd opgemerkt door de bestuurder van een buurtbus (geen naam bekend) die de man er uit haalde. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Tijnje: rijden onder invloed
Dinsdagmiddag omstreeks 18.00 uur werd een 39-jarige man uit Gorredijk met zijn auto gecontroleerd op de Master Roordawei. De man bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 830 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 10 uur en een proces-verbaal.

Oudehaske: ongeval met letsel
Dinsdagmiddag omstreeks 13.50 uur is een motorrijder op de Badweg in een flauwe bocht onder uit gegaan. De bestuurder, een 48-jarige man uit Rottum, verklaarde dat het achterwiel in de bocht blokkeerde. De bestuurder had zijn knie uit de kom; zijn passagier, een 18-jarige zoon van de man, hield schaafwonden aan de val over. Beiden zijn naar het ziekenhuis is Heerenveen gebracht.

Leeuwarden: vernieling
Woensdagochtend omstreeks 03.40 uur zagen getuigen dat een man ruiten vernielde op het Ruiterskwartier. Toen de politiemensen ter plaatse kwamen zagen ze de verdachte nog met een steen in zijn hand staan. De verdachte, een 42-jarige man uit Franeker, werd aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Hij bleek ruiten te hebben vernield van de kiosk en van een bloemenzaak. Er moet vandaag nog aangifte gedaan worden.

Leeuwarden: poging autodiefstal
Afgelopen nacht omstreeks 02.30 uur is kennelijk geprobeerd een auto te stelen op de Vuurdoornstraat. De politie kreeg de melding dat een auto tegen een paal zou zijn gereden. Ter hoogte van het Hagedoornplein werd inderdaad een auto tegen een paal op het trottoir aangetroffen. De auto bleek opengebroken te zijn; het contact was doorverbonden. Vermoedelijk heeft iemand geprobeerd de auto te stelen en is daarbij achteruit tegen de paal aan gereden. De auto kon nu niet meer voor- of achteruit. De dader werd niet meer aangetroffen. De eigenaar is nog niet bekend.

Olterterp/Beetsterzwaag: rijden onder in vloed en diefstal auto Afgelopen nacht omstreeks 03.20 uur werd de bestuurder van een personenauto gesignaleerd, die zich op meerdere bedrijfsterreinen vreemd had gedragen. Toen de politie de bestuurder op de Skoalleleane in Beetsterzwaag wilde controleren sprong hij uit de auto en vluchtte weg. Tijdens de achtervolging kwam de bestuurder ten val, waarna hij aangehouden kon worden. De bestuurder verklaarde dat hij de auto had gestolen en dat hij geen rijbewijs had. Ook had hij gedronken. Hij weigerde een ademanalyse. Alhoewel hij zijn naam niet wilde geven, gaat het vrijwel zeker om een 35-jarige man uit Gorredijk. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake het weigeren van de ademanalyse, diefstal auto, rijden zonder rijbewijs en rijden onder invloed van alcohol. Een onderzoek naar de juiste eigenaar van de auto wordt vandaag ook ingesteld.

Ameland: rijden onder invloed
Woensdagochtend omstreeks 02.20 uur werd op de Commandeurstraat in Nes een 29-jarige bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Hij bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 475 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van vier uur en een proces-verbaal voor het rijden onder invloed.

Drachten: diefstal auto en rijden onder invloed Afgelopen nacht omstreeks 01.35 uur werd een 49-jarige man uit Drachten op het Noorderend gecontroleerd. De man reed in een bestelauto. Hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 480 ug/l. Daarnaast bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De auto was niet verzekerd en niet gekeurd. Overigens verklaarde de verdachte dat hij de auto gestolen had. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. Ook wordt nog een onderzoek ingesteld naar herkomst van de auto.

Drachten: doorrijden na aanrijding
Dinsdagavond omstreeks 23.30 uur zag een getuige dat de bestuurder van een personenauto op de rotonde op Ureterpvallaat een verkeerspaal omver reed. Hij was rechtdoor de rotonde opgereden. De bestuurder was uitgestapt, maar vervolgens weer verder gereden. Zon drie kwartier later zagen politiemensen de auto rijden op de Nylansdyk in Leeuwarden. De bestuurder werd aangehouden. Hij bleek flink te hebben gedronken, maar weigerde een ademanalyse. De verdachte weigerde ook zijn naam op te geven. Het gaat vermoedelijk om een inwoner van Leeuwarden. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: inbraak verzorgingstehuis
Afgelopen nacht omstreeks 01.45 uur werd ingebroken of ingeslopen in een verzorgingstehuis aan de Potmarge. Een verdachte, een 28-jarige Leeuwarder, werd door personeel overlopen. Toen de politie arriveerde zag ze nog net iemand aan de achterzijde uit het gebouw glippen. Het bleek de verdachte. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Het is niet bekend of er ook iets vermist wordt of iets vernield is. Een 40-jarige vrouw uit Damwoude deed namens het tehuis aangifte.

Franeker: ongeval met letsel
Dinsdagavond omstreeks 23.15 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Breedeplaats. Een 18-jarige jongeman uit Dronrijp gleed onderuit in een bocht met zijn bromfiets en kwam ten val. Hij liep verwondingen op aan zijn been en is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Bureau Communicatie: 058 880 8272