Korps: Groningen, plaats: Diverse 31-07-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Woensdag 31juli 2002

Dagelijkse berichten

Haren: poging fietsenroof
De politie heeft dinsdagmorgen aan de Vondellaan in Haren een 23-jarige man, woonplaats onbekend, aangehouden nadat hij had geprobeerd een 19-jarige vrouw uit Groningen van haar fiets te beroven. De vrouw stond met haar fiets voor de kruising van de Rijksstraatweg in Haren en werd aangesproken door een haar onbekende man. Die zij dat hij politieman was en dat hij de fiets van de vrouw nodig had. Hij greep de fiets vast en wilde die mee trekken. Toen de vrouw zich daartegen verzette sloeg de man haar in het gezicht. Een toevallig passerende politieman zag de schermutseling en wist de verdachte aan te houden. De man werd meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat hij ontsnapt was uit een gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. Hij bleek ook nog een portemonnee van een medepatiënt te hebben gestolen. De man is terug gebracht naar de kliniek.

Groningen: man aangehouden
Aan het A-kerkhof in Groningen heeft de politie dinsdagavond een 27-jarige man uit Groningen aangehouden. De man weigerde door te lopen toen de groep alcoholisten waar hij zich in bevond door politiemensen werd weggestuurd vanwege het veroorzaken van overlast. Ook na vordering van de agenten ging de man niet weg. Daarop is hij aangehouden en meegenomen. Hij is na verhoor heengezonden. De man krijgt proces-verbaal voor het veroorzaken van overlast en voor het niet voldoen aan een politiebevel.

Groningen: zonder rijbewijs
Een 38-jarige man uit Groningen heeft dinsdagavond een bekeuring gekregen voor het rijden zonder rijbewijs. De man reed in een auto in de Boraxstraat. Politiemensen zagen de man, waarvan bekend is dat hij geen rijbewijs heeft, rijden en gaven hem een stopteken. Daaraan voldeed hij niet en ging er met de auto vandoor achtervolgd door de politieauto. Twee straten verderop stopte hij toch. De man krijgt, naast proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs, ook een bekeuring omdat de auto waarin hij reed niet APK gekeurd is.

Haren: poging inbraak
Wegens poging tot inbraak heeft de politie dinsdagavond aan de Beatrixlaan in Haren een 64-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. Een buurtbewoner hoorde glasgerinkel bij een school aan de Beatrixlaan en ging, nadat hij de politie had gebeld, poolshoogte nemen. Hij zag een verdacht persoon weglopen bij de school. Op aanwijzing van de getuige kon kort daarop de verdachte worden aangehouden. Hij had een deel van een thermopaneruit vernield maar was nog niet binnen geweest. De man is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: autodieven aangehouden
Omdat de bestuurder over de busbaan reed controleerden surveillerende politiemensen dinsdagnacht een auto op het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Bij de controle bleek dat de auto als gestolen te zijn opgegeven. De drie inzittenden van de wagen, mannen in de leeftijd van 18 en 21 jaar uit Den Haag en Leeuwarden, werden meegenomen naar het bureau. Ze zijn ingesloten en overgedragen aan Regiopolitie Friesland omdat de auto is gestolen van een inwoner van het Friese Berlikum. Regiopolitie Friesland stelt een nader onderzoek in.

Groningen: man steelt aanhanger
Op de Kraneweg in Groningen heeft de politie vannacht een 44-jarige man uit Stadskanaal aangehouden wegens diefstal van een aanhangwagen. Getuigen zagen dat de man de aanhanger wegtrok bij een woning aan de Friesestraatweg en belden de politie. Agenten troffen de man aan op de Kraneweg. Hij was bezig de aanhangwagen achter een auto te koppelen. In de auto werden een tweetal dozen met boeken aangetroffen die bij onderzoek uit de aanhanger afkomstig bleken te zijn. De verdachte is ingesloten. De gestolen aanhanger en goederen worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Winschoten: man steekt ex-vriendin neer
Een 44-jarige man uit Winschoten heeft dinsdagmiddag in de Kastanjelaan in Winschoten zijn 33-jarige ex-vriendin neergestoken. Onder toeziend oog van de twee kinderen van het slachtoffer en de nieuwe vriend, trok de man zijn ex van de fiets. Direct daarna stak hij haar met een mes. De vriend van het slachtoffer slaagde er niet in de vluchtende dader tot stoppen te dwingen. De verdachte meldde zich even later aan het politiebureau, waar hij is aangehouden en ingesloten. Het slachtoffer is met een slagaderlijke bloeding opgenomen in een ziekenhuis. Zij is buiten levensgevaar.

Oude Pekela: man bedreigt met keukenmes
De politie heeft dinsdagmiddag in de Hooiweg in Oude Pekela een 26-jarige man uit Oude Pekela aangehouden. De man had zichzelf verwond met een keukenmes. Daarna heeft de man een 18-jarige medebewoner met het mes bedreigd. Agenten hebben de verdachte meegenomen naar het bureau, waar hij is ingesloten voor nader verhoor.

Vlagtwedde: vrouw mishandelt door ex
De politie heeft dinsdagmiddag in een woning aan de Wollinghuizerweg in Vlagtwedde een 39-jarige man uit Musselkanaal aangehouden wegens mishandeling. De man was op visite bij zijn 36-jarige ex-vriendin. Na een heftige woordenwisseling sloeg de man de vrouw diverse malen in haar gezicht, waardoor zij viel. Op de grond werd zij door de man geschopt, waarna hij de woning verliet. De vrouw is met letsel aan haar gezicht door agenten naar een huisarts gebracht. De man meldde zich even later aan het politiebureau, waar hij is aangehouden en ingesloten. Na verhoor is de man vrijgelaten.

Ter Apel: automobilist weigert blaastest
Een 40-jarige man uit Ter Apel is dinsdagnacht aan de Hoofdkade in Ter Apel aangehouden. De man reed in zijn auto op de Hoofdkade toen surveillerende agenten een schurend en krakend geluid hoorden. Bij de auto aangekomen zagen zij dat de rechtervoorband geheel was stuk gereden. De bestuurder rook naar alcohol. Hij weigerde een blaastest en moest mee naar het politiebureau. Daar weigerde hij mee te werken aan de ademanlyse. Na verhoor is de man met een rijverbod van 24 uur vrijgelaten. Hij moest zijn rijbewijs achterlaten.

Kropswolde: bromfietser op de bon
Een 17-jarige bromfietser uit Hoogezand reed dinsdagmiddag met zijn helm aan het stuur over de Waesingeweg in Hoogezand. Agenten zagen dit en gaven hem een stopteken . De jongen had ook geen bromfietsplaatje op zijn bromfiets bevestigd en had zijn bromfietscertificaat en verzekeringsbewijs niet bij zich. De bromfiets is meegenomen naar het politiebureau. De jongen kon zijn weg lopend vervolgen met een bon voor rijden zonder helm en een bon voor het certificaat dat hij niet bij zich had.

Wildervank, Leek, Delfzijl: snelheidscontroles
De politie heeft op verschillende plaatsen in de provincie Groningen snelheidscontroles gehouden. Op de N33 bij Wildervank werd van 530 voertuigen de snelheid gemeten. Zeventien bestuurders reden sneller dan de maximaal toegestane snelheid van 70 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 96 km per uur. Op de Auwemalaan in Leek werden 850 voertuigen gecontroleerd. Zestien automobilisten reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 79 km per uur, terwijl de maximaal toegestane snelheid 50 km per uur is. Op de Kustweg in Delfzijl werd van 420 voertuigen de snelheid gemeten. Vierenveertig bestuurders reden sneller dan de maximaal toegestane snelheid van 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 98 km per uur.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)