College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Geneesmiddelen Bulletin

Juli 2002

Tacrolimuszalven (Protopic®) geregistreerd

Tacrolimuszalven (Protopic®) geregistreerd

Achtergrond. Tacrolimus 0,03% en 0,1% zalven (Protopic®) zijn geregistreerd voor de behandeling van matige tot ernstige atopische dermatitis bij volwassenen, die niet afdoende reageren op conventionele behandelingen of deze behandelingen niet verdragen.¹ Bij kinderen vanaf 2 jaar wordt alleen de laagste concentratie toegepast. Tacrolimus is in Europa de eerste geregistreerde lokale immunomodulator voor atopische dermatitis. Hoe het precieze werkingsmechanisme hiervan is bij atopische dermatitis, is niet bekend. Tacrolimus remt de calciumafhankelijke signaal transductie-paden in T-cellen, waarbij de transcriptie en synthese van diverse cytokinen wordt verhinderd.
Tacrolimuszalf dient twee maal daags aangebracht te worden. Bij volwassenen (>16 jaar) zal men starten met 0,1% 2 dd gedurende maximaal 3 weken, waarna wordt overgegaan op 0,03% 2 dd. Het wordt aanbevolen de frequentie van aanbrengen te verminderen naarmate het klinisch beeld verbetert. De behandeling wordt gecontinueerd totdat het eczeem is verdwenen. Verbetering wordt meestal na één week behandeling gezien. Indien na twee weken geen verbetering wordt waargenomen, moeten andere therapeutische opties worden overwogen. Het is niet bekend of afbouwen van de medicatie het optreden van recidieven zou verminderen omdat in alle klinische onderzoeken de toediening abrupt werd gestaakt.
Tijdens het gebruik van tacrolimuszalf moet blootstelling aan zonlicht worden geminimaliseerd, en gebruik van zonnebank en lichttherapie worden vermeden.
De behandeling met tacrolimus zalf kan gepaard gaan met een verhoogd risico van herpes simplexinfecties. Daarnaast is het onbekend of bij gebruik van tacrolimus zalf gedurende een periode langer dan twee jaar lokale immunosuppressie kan optreden, hetgeen kan resulteren in infecties en huidmaligniteiten. Aangezien atopische eczeem een chronische aandoening is, die soms jarenlange behandeling behoeft, dienen hier zo spoedig mogelijk gegevens over te worden gepubliceerd. De fabrikant is door de CPMP (de wetenschappelijke commissie van de EMEA) verplicht hiertoe langetermijn-onderzoeken bij zowel volwassenen als kinderen uit te voeren. Voorlopig kan tacrolimuszalf worden gebruikt voor behandeling op korte en intermitte-rend lange termijn. Ongeveer 50% van de patiënten heeft na aanvang van het gebruik van tacrolimuszalf last van huidirritatie op de plaats van aanbrengen. De plasmaconcentraties na lokale toediening zijn laag en van voorbijgaande aard. De absorptie neemt af naarmate de huid geneest. Bij zowel volwasse-nen als kinderen met een gemiddeld behandeld lichaamsoppervlak van 50%, is de systemische blootstelling van tacrolimus uit zalf ongeveer 30-maal lager dan bij orale immunosuppressieve doses na lever- of niertransplantatie. Methode. Er zijn vijf vergelijkende fase III-onderzoeken verricht bij in totaal 2.113 patiënten (drie bij volwassenen en twee bij kinderen). De onderzoeken die in de VS zijn uitgevoerd, waren vehiculum gecontroleerd (12 weken onderzoek) en de Europese onderzoeken hadden hydrocortison-butyraat voor volwassenen (>16 jaar) en hydrocortison acetaat voor kinderen (2-15) op de actieve onderzoeksgroep (3 weken durende onderzoeken). Hydrocortisonacetaat is geen optimale actieve controle, gezien de matige effectiviteit bij matig tot ernstig atopisch eczeem. De Europese onderzoeken bij volwassenen toonden geen significant verschil aan bij de behandeling van atopisch eczeem tussen tacrolimus zalf 0,03% of 0,1% en hydrocortison-butyraat. Daarentegen was de hogere concentratie effectiever dan de lagere, en trad genezing bij 0,1% sneller op. Toediening tweemaal daags is daarnaast effectiever dan toediening eenmaal daags.
In de Europese onderzoeken bij kinderen werd 2-3 keer zovaak het gewenste effect bereikt in de tacrolimuszalfgroepen in vergelijking met de hydrocortisongroep. Tacrolimuszalf mag alleen worden voorgeschreven door dermatologen en artsen die ruime ervaring hebben met de behandeling van atopische dermatitis met immunomodulatoren.

drs mw E.J. van Zuuren

¹. Epar Protopic
http://www.eudra.org/humandocs/humans/epar/protopic/protopic.htm

Top pagina