Ingezonden persbericht

Boekhoudschandalen bij Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

Amsterdam, Den Haag en Rotterdam verzwijgen vele miljoenen Euro's

AMSTERDAM, 20020730 -- De jaarrekeningen 2001 van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn misleidend en in strijd met de wettelijke voorschriften. Deze drie grote gemeenten verzwijgen op grote schaal opbrengsten en kosten. De rekening van Amsterdam sluit met een tekort van ¤ 5 miljoen. In werkelijkheid is er een overschot van ¤ 350 miljoen. Den Haag laat een batig saldo zien van ¤ 89 miljoen. In werkelijkheid is het ¤ 137 miljoen. Rotterdam laat zijn rekening sluiten met een overschot van ¤ 28 miljoen. In werkelijkheid is er een tekort van ¤ 29 miljoen. De goedkeurende accountantsverklaringen daarbij zijn dus ook misleidend.

Boekhoudschandalen zijn er niet alleen in Amerika. Ze zijn er ook in Nederland. Nu bij de overheid zelf. In dit geval bij de drie grote gemeenten Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Amsterdam laat zijn winst- en verliesrekening over 2001 sluiten met een nadelig saldo van ¤ 5 miljoen. Er werden honderden miljoenen aan opbrengsten en kosten verzwegen. Per saldo ruim ¤ 355 miljoen. In werkelijkheid was er een overschot van ¤ 350 miljoen.Den Haag liet zijn winst- en verliesrekening sluiten met een positief saldo van ¤ 89 miljoen. Ook hier werden ettelijke miljoenen verzwegen. In werkelijkheid was er een overschot van ¤ 137 miljoen. Rotterdam deed voorkomen of er een positief saldo was van ¤ 28 miljoen. Rotterdam verzweeg ¤ 57 miljoen. In werkelijkheid was er een tekort van ¤ 29 miljoen. Ook geven de jaarrekeningen van deze gemeenten een totaal verkeerd beeld van hun financiële positie. Meer en meer begint het ongelofelijke verhaal door te dringen dat in de jaarrekeningen van veel gemeenten en provincies op grote schaal opbrengsten en kosten worden verzwegen. Het betreft vooral opbrengsten. Twee van de drie grote gemeenten hielden heel veel meer over dan het gemeentebestuur in de jaarrekening publiceerde. Rotterdam deed het net andersom. Die publiceerde een overschot; in werkelijkheid was er een tekort.

Volgens een onderzoek van Vrij Nederland, gepubliceerd 2 maart 2002, verzwegen in 2000 bijvoorbeeld de 30 grootste gemeenten tezamen ruim f 3,8 miljard voor hun inwoners. Volgens dit onderzoek verzweeg Amsterdam in 2000 f 1.592 miljoen,Den Haag f 207 miljoen en Rotterdam f 342 miljoen. Zoals uit dit bericht blijkt is er niets verbeterd. Ook bij de misleidende jaarrekeningen over 2001 staan goedkeurende accountantsverklaringen. Het betreft in alle drie gevallen eigen gemeentelijke accountantsdiensten. Het NIVRA (Nederlands Instituut van Registeraccountants) geeft in zijn persbericht van 16 juli 2002 toe dat inderdaad in de rekeningen van veel gemeenten en provincies veel baten en lasten niet terug te vinden zijn in het saldo van de staat van baten en lasten. In tegenstelling tot hetzelfde persbericht van het NIVRA voldoen de jaarrekeningen van deze drie gemeenten dus ook niet aan de wettelijke eisen, de zogenoemde Comptabiliteitsvoorschriften. Deze voorschriften eisen dat een jaarrekening betrouwbaar is en een betrouwbaar beeld geeft van de financiële positie en van de omvang en het saldo van de opbrengsten en de kosten. Deze voorschriften eisen ook dat àlle opbrengsten en àlle kosten in de rekening opgenomen worden. Het NIVRA erkent dus impliciet dat ook de jaarrekeningen van de drie genoemde gemeenten niet voldoen aan de wettelijke voorschriften.

Registeraccountant drs. Leo (L.W.) Verhoef RA te Wijk bij Duurstede houdt zich al jaren met de zaak bezig dat de jaarrekeningen van veel gemeenten en provincies ronduit misleidend zijn. De recente boekhoudschandalen in Amerika maken duidelijk hoe dit soort boekhoudfraudes mogelijk zijn. De belangstelling voor dit soort fraudes, die altijd voor onmogelijk zijn gehouden, neemt toe. Meer en meer begint de laatste tijd duidelijk te worden dat Leo Verhoef gelijk heeft en terecht deze misstand aan de orde stelt. In De Telegraaf van 6 juli 2002 zegt emeritus-hoogleraar Accountantscontrole J.H. Blokdijk RA hierover: "Iedereen is verbijsterd over de recente boekhoudschandalen in Amerika, maar hier gebeurt in principe hetzelfde." Het is opvallend hoe weinig nog in de media over dit boekhoudschandaal van zeer grote omvang dat vrijwel alle gemeenten en provincies en alle grote accountantskantoren betreft, gemeld wordt.

Van 1989 - 1994 was Leo Verhoef als accountant werkzaam bij VB Accountants, later opgegaan in Deloitte & Touche. Daar heeft hij zich steeds hevig verzet tegen de praktijk dat bij dit soort misleidende en onwettige jaarrekeningen goedkeurende accountantsverklaringen worden gegeven. Als klokkenluider werd hij ronduit vijandig behandeld en in 1994 op uiterst schandalige wijze ontslagen. Sindsdien probeert hij de aandacht te vestigen op de hier besproken misstand. Het bestuur van het NIVRA weigert al die tijd met hem hierover te praten. De minister van Binnenlandse Zaken weigert eveneens op zijn brieven in te gaan. De ministers van Economische Zaken en van Financiën verschuilen zich achter de minister van Binnenlandse Zaken. De Tweede Kamer weet er eveneens van maar houdt zich afzijdig. Niemand treft maatregelen die aan deze situatie een einde moeten maken.



Ingezonden persbericht