MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

31-07-2002
Europese Commissie: Visa moet tarief buitenland verlagen

Na een klacht van EuroCommerce heeft de Europese Commissie creditcardmaatschappij Visa opgelegd om vanaf 2007 lagere provisies te hanteren voor grensoverschrijdende betalingen (maximaal 0,7 %). Verder zal de Commissie een kostenstudie verrichten, die tot een verdere verlaging van de tarieven kan leiden. Bovendien krijgt de detailhandel inzicht in de kostenstructuur van Visa (momenteel geheim).

Creditcardbedrijven als Visa en Eurocard hanteren hoge afwikkelingsprovisies, die vervolgens worden afgewenteld op de detaillist (multilateral interchange fees). Dit is voor EuroCommerce, de Europese koepelorganisatie van de (detail)handel al jaren een doorn in het oog. In 1997 heeft zij hierover een klacht ingediend bij de Europese Commissie. MKB-Nederland is lid van EuroCommerce en ondersteunt de juridische procedure zowel inhoudelijk als financieel.

De beschikking van de Commissie betreft enkel de grensoverschrijdende betalingen met Visa-creditkaarten bij detailhandelaren in de Europese Unie, Noorwegen en Zwitserland (ongeveer tien procent van alle Visa-transacties). Het geldt niet voor betalingen binnen een lidstaat of met Visa-bedrijfskaarten. De andere onderdelen van de klacht van EuroCommerce, gericht op onder andere Eurocard/Mastercard zijn nog in behandeling.

De Commissie geeft geen oordeel over de tarieven die Visa hanteert bij binnenlandse betalingen. Dit laat zij over aan het oordeel van de nationale mededingingsautoriteiten (in Nederland de NMa) en de rechter. Maar de Europese uitspraak kan een precedentwerking hebben voor nationale betalingen.

MKB-Nederland en EuroCommerce zullen de beschikking van de Europese Commissie nader bestuderen en de aangekondigde studie naar de kosten nauwlettend volgen. Bovenstaande wordt gezien als een belangrijk succes voor de detailhandel en de consument.

Informatie: mr U. Schröder