INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Stemadvies zette veel mensen aan het denken

NIPO-onderzoek: StemWijzer bruikbare test
Stemadvies zette veel kiezers aan het denken

Ruim 80.000 kiesgerechtigden hebben tijdens de afgelopen verkiezingscampagne op grond van de StemWijzer hun politieke voorkeur veranderd. Driekwart van de gebruikers vond het een redelijk tot zeer bruikbaar hulpmiddel. Eenderde stelt dat het stemadvies volledig overeenkwam met de eigen politieke voorkeur en voor 45% kwam het advies in de buurt.
Bij slechts 19% van de ondervraagden kwam het stemadvies helemaal niet met de politieke voorkeur overeen. 25% zegt dat het advies hen aan het denken heeft gezet. 17% hechtte geen enkele waarde aan het stemadvies.

Aldus de belangrijkste resultaten van het NIPO dat in opdracht van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) onderzoek heeft gedaan naar het gebruik van de landelijke StemWijzer.
De StemWijzer, die 11 maart van dit jaar online ging, werd op 15 mei afgesloten met ruim twee miljoen verstrekte adviezen. Om precies te zijn 2.025.384.
Volgens voorlichter Nico Bloot van het IPP is het aantal bezoekers in werkelijkheid nog veel hoger. Volgens hem zijn nogal wat bezoekers halverwege afgehaakt en hebben de website verlaten. Deze categorie is niet in de eindtelling meegenomen.

Vanaf 8 mei, de dag na de moord op Pim Fortuyn, nam het bezoek exponentieel toe. Tijdens het daarop volgend weekend werden 60-70.000 adviezen per dag verstrekt. De laatste drie dagen voor de verkiezingen kwam het bezoekersaantal zelfs gemiddeld op meer dan 150.000 per dag.
Over het geheel genomen zijn de meeste stemadviezen, 13 %, uitgebracht op de LPF. Tweede in de rangschikking is de VVD met 12,5 %, op de voet gevolgd door Leefbaar Nederland en de SP
met 12 %.

Kiezers kunnen met de StemWijzer hun politieke voorkeur testen aan de hand van stellingen en uitspraken uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen. Na beantwoording van alle stellingen berekent het programma een op maat gemaakt stemadvies. Daarnaast is na te gaan waar de verschillen en de overeenkomsten zitten tussen de eigen opvattingen en het standpunt van de politieke partijen.
Volgend jaar, bij de statenverkiezingen op 11 maart 2003, zal de provinciale StemWijzer weer worden toegepast. De meeste provincies hebben inmiddels belangstelling getoond om de StemWijzer tijdens de campagne in februari/maart in te zetten.

De StemWijzer is een initiatief van het onafhankelijke Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), daarin bijgestaan door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) en de Faculteit Bestuurskunde van de Universiteit Twente.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Nico Bloot, tel. 020 5217638, 06 24.260.449

31 juli 2002

31 jul 02 14:18