CDA

CDA en D66 dienen initiatiefwetsvoorstel tegen verjaring moorden in

Een onopgeloste moord, moet altijd tot vervolging en veroordeling van verdachten kunnen leiden. Van 'verjaring' mag dan ook nooit sprake zijn. Dat is de strekking van een initiatiefwetsvoorstel dat de kamerleden Boris Dittrich (D66) en Theo Rietkerk (CDA) vandaag (31 juli) hebben ingediend bij de Raad van State.

Momenteel geldt er voor moord een verjaringstermijn van 18 jaar en voor doodslag een termijn van 15 jaar. Beide initiatiefnemers vinden dit 'principieel onjuist'. Zou er na 18 jaar en een paar dagen nieuw bewijs worden gevonden richting een verdachte en zou deze verdachte zelfs een bekentenis afleggen, dan kan hij toch niet meer vervolgd en evt. veroordeeld worden.

Beide initiatiefnemers vinden dat iemand die een ander van het leven berooft niet vanwege verjaring aan justitiële vervolging moet kunnen ontsnappen. De vorige minister van Justitie, Korthals, wilde de verjaringstermijn niet afschaffen maar slechts oprekken. In de meeste West-Europese landen geldt voor moord geen verjaringstermijn.

Dittrich en Rietkerk willen de verjaringstermijn afschaffen voor moord of doodslag. Maar ook voor mishandeling, vrijheidsberoving en gijzeling als deze de dood tot gevolg hebben.

De initiatiefnemers: "Tijd heelt niet alle wonden en wist bovendien niet alle sporen uit. En ook na 15 of 18 jaar worden er soms nog misdrijven opgelost waarbij een veroordeling kan volgen. Bovendien is de stand van de techniek, zoals DNA, in de loop der jaren sterk verbeterd, waardoor misdrijven ook nog ver na verjaring kunnen worden opgelost. Het leed dat aan het slachtoffer, de nabestaanden en de samenleving als geheel is aangedaan weegt zwaarder dan de belangen van de dader."

Woordvoerders: Boris Dittrich, tel. 06-18305947, Theo Rietkerk, 06-18305893.

Voor verdere informatie zoals de memorie van toelichting van het initiatiefvoorstel, Voorlichting D66 Mieke Pennock, 06-51269613, of Voorlichting CDA Hans van der Vlies, 06-22934604.