Nieuwsbericht

woensdag 31 juli 2002, 16.15 uur

REGIONAAL

Nieuwe wegen in verkeersproject opgenomen
Alkmaar, woensdag 31 juli 2002.
Het verkeershandhavingsteam van de politie Noord-Holland Noord controleert vanaf donderdag 1 augustus dagelijks het verkeer op de N248 en de N249. Dit zijn de Provinciale wegen van de Stolpen naar van Ewijcksluis (de N249) en van De Stolpen naar Wieringerwerf (de N248). Het gaat hierbij vooral om snelheidscontroles in het kader van het verkeershandhavingsproject dat de politie in maart van dit jaar is begonnen.

Op basis van verkeersongevallencijfers wordt gekozen welke wegen het eerst in aanmerking komen voor dagelijkse controles. Dit betekent dat gedurende een periode van enkele weken of maanden dagelijks een radarauto langs bedoelde weg staat opgesteld. Zodra het percentage overtreders voldoende gedaald is wordt de controle verplaatst. Op basis van deze gegevens is nu voor de twee genoemde wegen gekozen.

De wegen waar geen dagelijkse controles meer plaatsvinden worden steeksproefgewijs gecontroleerd. Daar staat bijvoorbeeld 1 of meer keer per week een radarauto langs die weg staat opgesteld. Dit betreffen op dit moment de volgende wegen:


- de N9 Alkmaar - Den Helder

- de N99 Den Helder - Den Oever

- de N242 Alkmaar - Middenmeer

- de N244 en N246 de route Alkmaar - Zaanstad via de Westdijk
- de N302 en N506, de Provinciale wegen Hoorn - Enkhuizen.
Behalve de snelheid op genoemde wegen, wordt ook extra gecontroleerd op het rijden onder invloed, het rijden zonder helm, rijden door rood en het gebruik van de autogordel. Deze controles worden ook elders gehouden. Met de extra controles wil de politie het aantal verkeersslachtoffers drastisch terugdringen.

Noot voor de pers:
Meer informatie:
Peter van der Heiden,
Politie Noord-Holland Noord.
(06) 53 93 11 04.

Nooit telefonisch uw pincode afgeven
Nog altijd komen meldingen binnen in de regio Noord-Holland Noord van mensen die zich door de telefoon de pincode van hun bankpasje laten ontfutselen door frauduleuze figuren. Het begint met een telefoontje van een "medewerker" van een bank die uiteindelijk, na een verhaal over een nieuwe pas, vraagt naar de pincode. Kort daarop blijkt dan een geldbedrag van de betreffende rekening te zijn afgeschreven. De politie raadt ten stelligste af uw pincode door de telefoon te noemen. Er is geen enkele bankinstelling die via de telefoon om uw pincode vraagt.

NOORD-KENNEMERLAND

Inbraak in woning
Heerhugowaard, dinsdag 30 juli 2002.
Na hun vakantie merkten bewoners van een woonhuis aan de Monniksrob dat er tijdens hun vakantie was ingebroken. De schuifpui aan de achterzijde van de woning heeft aanzienlijke schade opgelopen door de wijze waarop de inbreker zich toegang verschafte in de woning. De inbraak is gepleegd in de periode van 7 tot 25 juli.

Hennepplantage opgerold
Alkmaar, woensdag, 31 juli 2002.
Door een oplettende passant die getuige was van verdachte bewegingen rondom een pand aan de Hermelijnkoog werd de politie gealarmeerd. Bij nader onderzoek bleek er een complete hennepplantage in aanwezig te zijn. In totaal werden 1814 hennepplantjes in verschillende groeistadia gekweekt. De planten zijn inmiddels verwijderd en zullen worden vernietigd in de huisvuilcentrale. Tevens is alle bedrijfsapparatuur in beslag genomen. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de eigenaar van de hennepkwekerij. Tevens doet het Nuon een onderzoek, want elektriciteit werd op illegale wijze afgetapt.

NOORDKOP

Gokken met pinpas loopt niet goed af
De Koog, dinsdag 30 juli 2002.
In een onoplettend moment heeft een 21-jarige inwoner uit Kockengen zijn portemonnee laten liggen op één van de speelautomaten waarop hij aan het spelen was in een horecagelegenheid aan de Dorpsstraat. Een 18-jarige Amsterdammer zag kans de portemonnee ongemerkt mee te nemen. Hij heeft vrij snel daarna met de pinpas gepoogd geld op te nemen, maar na drie keer gokken werd de pinpas door de betalingsautomaat ingenomen. Door doortastendheid van het slachtoffer en zijn vrienden wisten ze na enig speurwerk de dader te achterhalen. Hierna werd de politie gewaarschuwd. Er is proces-verbaal opgemaakt tegen de foute gokker.

WESTFRIESLAND

Controle op snelheid
Zwaagdijk, dinsdag 30 juli 2002.
Tussen 13.30 en 14.15 uur werd gecontroleerd op snelheid langs de Zwaagdijk. Daarbij zijn vijf procesverbalen uitgeschreven voor te hard rijden. Maximumsnelheid is 50 km. per uur, de hoogst gemeten snelheid was 87 km. per uur.

Stille inbreker
Zwaag, woensdag 31 juli 2002.
Terwijl de bewoners van een woning aan de Hoefijzer sliepen heeft een inbreker kans gezien ongehoord zijn slag te slaan tussen 23.30 en 08.00 uur. De dader heeft zich toegang verschaft door een uitzetraam aan de achterkant van het huis. Het raam was de vorige nacht wel dicht gedaan, maar niet met afsluithalen afgesloten. Gestolen zijn onder meer een lap top, twee mobiele telefoons en twee rijbewijzen.