Ingezonden persbericht


Cassandra Wilson live in Amsterdam

Elke week laat één van de boekers van het North Sea Jazz Festival zijn/haar licht schijnen over een jazz cd, boek, tentoonstelling of concert. Deze week is het de beurt aan Kim Bloem. Met de nieuwste cd van jazzgrootheid Cassandra Wilson is de jongste boeker van het North Sea Jazz team in de zevende hemel.

Na een optreden op het North Sea Jazz Festival in een uitverkochte PWA zaal komt Cassandra Wilson terug naar Nederland voor een extra optreden in de mooie zaal van Paradiso op zaterdag 3 augustus.

M-Base
Na samengewerkt te hebben met o.a. Abbey Lincoln en Dave Holland werd Cassandra Wilson naast Geri Allen de belangrijkste vrouw van de M-Base; Ze ontmoette in de jaren '80 Steve Coleman, één van de grondleggers van de M-Base waarin improvisatie en het vermengen van jazz-, funk-, wereldmuziek- en soulritmes voorop stonden.

Toen ze in 1993 overstapte naar het Blue Note label, is Wilson een andere, meer bluesgeorienteerde weg ingeslagen. Na 'Blue Light Till Dawn' en 'New Moon Daughter' ('95) is dit jaar het prachtige 'Belly Of The Sun' uitgekomen, waarmee een trilogie is voltooid.

Terug naar de Delta
'Belly Of The Sun' is een ontdekkingsreis naar oude invloeden, geluiden, geschiedenis, roots van de Amerikaanse muziek en een must voor de blues-, soul-, gospel-, en popliefhebber, een mooie sfeerplaat waarmee Cassandra Wilson haar doel duidelijk heeft bereikt.

Voor dit album reisde Wilson naar haar geboortestreek Mississippi, Clarksdale, tevens de thuishaven van Muddy Waters en John Lee Hooker. Ze ging op zoek naar zowel haar eigen roots als de fundamenten van de jazz: het hart van de blues. Het merendeel van de plaat is opgenomen in een oude stationshal, waardoor het geluid allesbehalve geproduceerd klinkt. Het warme geluid van de ritmesectie, het ongepolijste duet met Boogaloo Ames, een lokale bluespianist, en de samenwerking met Nu-Soul zangeres India.Arie op "Just Another Parade" brengt heden en verleden weer bij elkaar.

Bezetting van de band:
Cassandra Wilson - vocals, guitar
Kevin Breit - guitar
Marvin Sewell - guitar
Mark Peterson - bass
Jeffrey Haynes - percussion

Kim Bloem

Datum: zaterdag 3 augustus 2002
Aanvang: 21.00
Zaal open: 19.30
Entree: ¤ 25,- + lidmaatschap (exclusief servicekosten)

Kaartverkoop door Ticket Service Nederland via de grotere postkantoren, VVV's en GWK, 0900 300.125 (45 cpm) en de bekende voorverkoopadressen. Tevens in Amsterdam bij AUB Ticketshop, Pico, Get Records en Boudisque.