Europese Kampioenschappen baan en weg
20 juli t/m 3 augustus - Grenade sur Garonne / Valence d'Agen

3 augustus
Elma de Vries 7e bij marathon

Op zaterdag 3 augustus 2002 werden de Europese Kampioenschappen van de senioren afgesloten met de traditionele marathon wedstrijden. Voor de vrouwelijke deelnemers stond er een wedstrijd van 21 kilometer op het programma terwijl de heren 42 kilometer moesten afleggen. De weersomstandigheden waren ideaal, droog, temperaturen omstreeks 25 graden en een licht briesje. Om het piste-terrein van Valence d'Agen werd een parcours gevonden met een lengte van 7 kilometer. Dit parcours bestond uit lange rechte stukken voorzien van wisselende kwaliteit asfalt, met daarin een klim naar een viaduct á la de wedstrijden in Staphorst en Steenwijk. Bondscoach Johnny Colpaert gaf bij de beide ploegen de opdracht om in de wedstrijden in 'blokvorm' te rijden. Op die manier kunnen de sterke skeeler-naties zoals Frankrijk, Italie, Spanje, Duitsland en ook Belgie beconcurreerd worden, eendracht maakt macht!

Dames

De tactiek verliep bij de vrouwen vlot en goed. Als een geoliede machine en een echt team reden de Nederlandse dames in het vrouwen-peloton waarbij ze tussen de topfavorieten reden alsof ze op die wijze wekelijks een wedstrijd reden. De groep bleef gedurende de gehele wedstrijd van 3 ronden bij elkaar en derhalve kwam het aan op een eindsprint. Daarin toonde de Nederlandse dames hun progressie. Elma de Vries, de sterkste Nederlandse sprintster werd door het gehele team naar voren gereden en wist uiteindelijk in de eindsprint een fantastische en zeer verdiende zevende plaats te behalen. Dit kan min of meer gezien worden als een overwinning en tevens een bevestiging dat met het vrouwen skeeleren in Nederland de goede weg is ingeslagen. Het dames skeeleren was vorig jaar nog zodanig dat er dames in de diverse heren-wedstrijden meereden. De sectie Speed van de Skatebond Nederland heeft er dit jaar voor gekozen om de dames zoveel mogelijk in een eigen wedstrijd-categorie elkaar te laten bevechten. Tevens werd bij de Nationale Selectie van de senioren ervoor gekozen om de vrouwen met de mannen te laten meetrainen. Dat dit beleid vruchten heeft afgeworpen is duidelijk aan het bovenstaande resultaat te zien.

Heren

De herenploeg ging met dezelfde opdracht op pad in een groot peloton. Vanaf de eerste ronden werd de wedstrijd hard gemaakt door met name de Franse ploeg. In deze ronde demareerde een Franse rijder kennelijk om te kijken hoe de overige landen zouden reageren, wie zijn er sterk, wie willen er counteren, kortom wie waren de concurrenten van de sterke Franse ploeg die tijdens de WK 2001 het hele podium vulde.

Nadat de Fransman was teruggepakt door de groep werd er naar elkaar gekeken. Verschillende speldeprikken werden uitgedeeld. Eénlingen werden teruggepakt en ineens hadden drie Fransen een gaatje wat snel opliep tot een voorsprong van 25 seconden op de groep. Deze Fransen, Gicquel, Cardin en Rabeau bleven in een straf tempo doorrijden. Achter deze drie lieten de overige landen inclusief de nederlandse ploeg het liggen. De drie bleven rondenlang hangen op een voorsprong van tussen de 25 en 30 seconden.

Uiteindelijk probeerde de nederlandse kampioen Arjan Smit nog om naar de drie toe te rijden, kreeg een Duitser en een Zwitser mee maar uiteindelijk bleken deze drie ook niet bij machte om aan te klampen. In de laatste ronde probeerde Klaas Slager om in zijn eentje een vierde plaats veilig te stellen. De macht en samenwerking was niet aanwezig om naar de drie toe te rijden door de overige ploegen. Uiteindelijk resulteerde dat in wederom een compleet Frans podium: Cardin, Rabeau en Gicquel. De Nederlanders finishten in de groep.

Conclusie voor de Nederlandersis dat de tactiek zoals die uitgestippeld was in deze wedstrijd niet werkte. Als gekeken wordt naar de ontwikkeling ingezet door de topsportcommissie van de SBN dan kan gesteld worden dat dit seizoen een goede weg is ingeslagen. In de aanloop naar het EK is een bepaalde vorm van 'blok'-rijden daar waar mogelijk getracht in de praktijk te oefenen. Misschien dat het typisch nederlands is om té hoge eisen te stellen aan onze sporters terwijl we nog maar net begonnen zijn met een nieuwe en vooral goede weg. De klassering van Arjan Smit op de WK van 2001 is dé bevestiging die Nederland nodig heeft gehad om te komen tot een beleid zoals het huidige.

76 : Henry Koers

Samenvattend kan gesteld worden dat het EK voor Nederland een succesvolle missie is geweest. Het waren de vrouwen die de Nederlandse équipe medailles hebben bezorgd: verrassend zilver voor Ponjee op de 300 m en brons voor Ponjee/De Vries/Greving op de 1500 m ploegentijdrit. Verder bereikten De Vries en Ponjee nog diverse top 10-plaatsen.

Allrounder Arjan Smit was op het EK als verwacht de beste Nederlander met uitslagen als 6e, 8e en 10e. Ook Willem Hut behaalde een zeer verdienstelijke 8e plaats (20 km afvalkoers piste) en Erwin van Boven scoorde o.a. een 10e plek op de 500 m piste, waarmee blijkt dat het vele oefenen op buitenlandse pistes zijn vruchten begint af te werpen.