DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming: MPA affaire leidt tot Italiaanse toestanden

Den Haag, 4 augustus 2002 - Het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren (PVE) heeft besloten dat de 15 bedrijven die als slachtoffer worden gezien van de MPA crisis mee mogen doen met een opkoopregeling ter vernietiging van de varkens. Voor maandag 12 uur moeten de boeren aangeven of ze mee willen doen aan deze regeling. Aangezien individuele boeren niet in staat zijn om zelf een aparte slachtlijn (noodzakelijk voor deze dieren) op te zetten, moeten boeren wel voor deze optie kiezen.

Ondanks de stroom van maatschappelijke protesten die het vernietigen van de ruim 50.000 varkens de afgelopen dagen heeft opgeroepen, besluit het productschap blijkbaar dat het teveel moeite is om deze dieren te testen en 'normaal' te slachten. Bang voor de negatieve effecten op de internationale handel in varkensvlees beslist de sector tot deze trieste afloop. De Dierenbescherming beraadt zich op volgende stappen.

Vorige week donderdag leek de eerste hobbel genomen: de supermarkten waren bereid het vlees van de varkens af te nemen, nadat de dieren negatief op MPA getest waren. Slachterijen en boeren waren dus in staat om hun product op de nationale markt af te zetten. Op dat moment werden de hoge kosten van de test als breekpunt ervaren. Ook dat werd vorige week helder uit een reactie van TNO die aangaf dat het testen op MPA ook de helft goedkoper kon. Daarmee werden de kosten voor het vernietigen van de dieren ongeveer even hoog als de kosten voor het testen.
Desondanks heeft het Productschap nu besloten om toch de dieren door te draaien. Individuele boeren wordt een schijnkeuze voor gehouden en ondertussen doet het bedrijfsleven er alles aan om de verstoorde internationale relaties weer op te bouwen. Vanwege de crisis heeft namelijk ons belangrijkste exportland voor varkensvlees, Italië, aangegeven de grenzen te sluiten voor al het Nederlandse varkensvlees (ook van 'gewone' varkens). Een grote strop voor het bedrijfsleven. Om zo snel mogelijk de handelsbetrekkingen en imagoproblemen te herstellen draait Nederland nu voor de zoveelste keer zinloos dieren door.

Op de bedrijven die mee mogen doen aan de opkoopregeling zitten ongeveer 35.000 varkens waarvan een deel biggen. Deze biggen waren reeds vrij gesteld van vernietiging. Daarnaast was al besloten dat de varkens die een te hoog gewicht hadden, sowieso vernietigd moesten worden. Want supermarkten stellen hoge eisen aan de kwaliteit van het vlees en te oude varkens voldoen niet aan die kwaliteit. De overige varkens, maximaal 20.000, hadden na een test over een periode van enige maanden geslacht kunnen worden en voor humane consumptie bestemd kunnen worden. Door het besluit van het PVE is dit nu niet meer mogelijk, omdat het voor individuele boeren niet mogelijk is om een aparte slachtlijn voor hun eigen varkens te regelen. Er rest de varkenshouders dus geen andere keuze. Hiermee schijnt het lot van deze varkens definitief te zijn bezegeld.

De Dierenbescherming heeft desgevraagd te horen gekregen dat de kosten die met afzet voor consumptie gemoeid waren te hoog bleken te zijn. Eigen berekeningen leren dat dit niet het geval behoeft te zijn nu dat de testkosten zijn teruggebracht van 200 euro naar 100 euro. Het lijkt erop dat 'men' een aparte slachtlijn teveel moeite vond voor slechts 20.000 dieren. Een trieste zaak.

- einde bericht -