Nieuwsbericht

zondag 4 augustus 2002, 17.30 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Verkeerstoezicht met videomotor
Alkmaar/Castricum, vrijdag 2 augustus 2002.
Vrijdagmiddag werd op verschillende plaatsen in de omgeving van Alkmaar en op de Provincialeweg N 203 tussen Limmen en Uitgeest, een verkeerscontrole gehouden waarbij gebruikt gemaakt werd van een videomotor. Tijdens deze controle werden een 8-tal bekeuringen uitgeschreven. Op de Westdijk en de Nollenweg werden vier bestuurders bekeurd omdat zij de maximumsnelheid hadden overschreden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 132 km/u waar 100 km/u is toegestaan. Op de Provincialeweg N 203 kreeg een bestuurder een bekeuring omdat hij geen veiligheidsgordel droeg. Twee anderen werden bekeurd voor een snelheidsovertreding. Een van deze bestuurders, een 46-jarige motorrijder uit Velserbroek, raakte daarbij zijn rijbewijs kwijt. Hij reed met een gemiddelde snelheid van 141 km/u waar een snelheid was toegestaan van 80 km/u.

Jongen mishandeld
Alkmaar, vrijdag 2 augustus 2002.
In de nacht van donderdag op vrijdag werd een 16-jarige jongen uit St. Pancras mishandeld op het Waagplein. Het slachtoffer zat met een vriendin op een terrasje van een horecabedrijf toen hij plotseling in zijn gezicht werd gestompt door een tot nu toe onbekend persoon. Het slachtoffer raakte hierbij gewond aan zijn gezicht in het ziekenhuis behandeld. De vermoedelijke oorzaak van de mishandeling is een woordenwisseling die eerder op de avond plaats vond in een ander horecabedrijf tussen het slachtoffer en een aantal andere jongeren.

Man aangehouden na het tanken van brandstof zonder te betalen Heerhugowaard, vrijdag 2 augustus 2002.
Vrijdagavond omstreeks 21.00 uur tankte de bestuurder van een bestelauto een hoeveel gas bij een benzinestation aan de Westerweg. Nadat hij getankt had reed hij weg zonder te betalen. Wel kon het kenteken van de auto worden genoteerd. Ongeveer een uur later zagen surveillerende agenten de auto rijden op de Heilooer Zeeweg. Na een stopteken kon de bestuurder, een 43-jarige man uit Haarlem worden aangehouden.

Rijden onder invloed van alcohol
Alkmaar, vrijdag 2 augustus 2002.
Vrijdagavond werd op de Vronermeerweg een 26-jarige Alkmaarder als bestuurder van een personenauto aangehouden. Bij controle bleek dat hij alcohol had gebruikt. Hij blies 705 ug/l. Dat is ruim driemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Naast een bekeuring voor het rijden onder invloed van alcohol werd ook het rijbewijs van de man ingevorderd.

Alkmaar, zaterdag 3 augustus 2002.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 32-jarige man uit Alkmaar aangehouden op de Helderseweg. De man reed daar als bestuurder van een personenauto. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt en blies 545 ug/l. Dat is 2,5 maal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Sint Pancras, zaterdag 3 augustus 2002.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 25-jarige bestuurder van een personenauto uit Sint Pancras aangehouden op de Bovenweg. Hij had alcoholgebruik en blies 375 ug/l. Dat is ruim boven de toegestane marge van 220 ug/l.

Zuid-Scharwoude, zaterdag 3 augustus 2002.
Op de Korteweide vond zaterdagmiddag een aanrijding plaats tussen twee personenauto's. Een van de betrokken partijen, een 32-jarige man uit Zuid Scharwoude, bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 475 ug/l. Dat is ruim tweemaal de toegestane waarde van 220 ug/l.

Vrouw van geld beroofd.
Egmond aan Zee, zaterdag 3 augustus 2002.
In de nacht van vrijdag op zaterdag, omstreeks 03.00 uur, werd een 60-jarige vrouw uit Egmond aan Zee gedwongen haar geld af te geven aan een drietal jongens. Dit gebeurde op de Voorstraat ter hoogte van het oude postkantoor. Een van de drie jongens sprak de vrouw aan en eiste van haar geld. Nadat de vrouw haar tas had afgegeven werd er geld uit haar portemonnee gehaald. De drie jongens renden weg. Tijdens het wegrennen gooiden zij de tas en portemonnee van de vrouw weg. Alle jongens zijn tussen de 19 en 21 jaar oud. De jongen die om het geld vroeg heeft een blank uiterlijk en is tussen de 1.70 en 1.75 meter lang. Hij heeft een smal postuur en blond haar. Deze jongen droeg lichte zomerkleding. Van de andere daders is verder geen signalement bekend.

Bromfietser gewond na aanrijding
Heerhugowaard, zaterdag 3 augustus 2002.
Zaterdagmiddag omstreeks 13.10 uur vond een aanrijding plaats op de Van Veenweg tussen de Van Ostadelaan en de Oosterweg. De bestuurder van een bromfiets, een 15-jarige jongen uit Uden reed over de Van Veenweg. Hij had te laat in de gaten dat een voor hem rijdende auto remde omdat deze af wilde slaan. De bromfiets botste tegen deze auto aan. Hierbij bekwam de jongen diverse verwondingen op aan zijn been. Hij is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Man aangehouden na het plegen van mishandeling
Alkmaar, zaterdag 3 augustus 2002.
Zaterdagmiddag werd een 31-jarige man uit Alkmaar aangehouden in een wachtruimte van het station aan de Stationsweg. De man had kort daarvoor een 54-jarige man uit St. Pancras mishandeld. Het slachtoffer, werkzaam in deze wachtruimte, had de verdachte gesommeerd de ruimte verlaten omdat hij zich vervelend gedroeg in de richting van andere aanwezigen. Plotseling werd de verdachte agressief en begon op het slachtoffer in te slaan. Deze kwam ten val en raakte gewond. In verband met mogelijk letsel aan zijn rug is hij voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Ergerlijke vorm van dierenmishandeling
Alkmaar, zaterdag 3 augustus 2002.
Zaterdagmiddag zagen voorbijgangers een dode hand in het water van het Noordhollandskanaal drijven. Na onderzoek bleek dat het dier met een riem vast gebonden zat aan een fiets. Onbekenden hebben vermoedelijk de fiets en de daaraan vastgebonden hond in het water gegooid. Medewerkers van de dierenambulance hebben het dier uit het water gehaald. Het is niet bekend wie de eigenaar van de hond en de fiets is. De hond is een zwart/witte teef waarvan het ras niet bekend is.

Man aangehouden na het plegen van mishandeling. Alkmaar, zaterdag 3 augustus 2002.
Zaterdagmiddag werd een 24-jarige Alkmaarder aangehouden op de Paardenmarkt. Hij maakte deel uit van een groep die het winkelende publiek last viel. Na verschillende klachten sprak een bedrijfsleider van een van de winkelbedrijven aldaar, een 57-jarige man uit Alkmaar, de groep hierover aan. De verdachte reageerde hierop door het slachtoffer in zijn buik te trappen. Nadat het slachtoffer assistentie kreeg van winkelpersoneel en een aantal omstanders kon de verdachte worden aangehouden en worden overgedragen aan de politie.

Motoragent gewond bij aanrijding
Heerhugowaard, zondag 4 augustus 2002.
In de nacht van zaterdag op zondag is een motoragent van de politie Noord-Holland Noord gewond geraakt bij een verkeersongeval. Dit gebeurde op de kruising van de Middenweg met de Vondellaan en de Beukenlaan. De bestuurder van een personenauto, een 19-jarige man uit Heerhugowaard, wilde vanaf de Middenweg en wilde linksaf de Vondellaan oprijden. De motoragent reed eveneens over de Middenweg en kwam uit tegenovergestelde richting. Beide voertuigen kwamen met elkaar in botsing. Hierbij raakte de agent gewond en bekwam verschillende botbreuken. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis en daar opgenomen. Van alcoholgebruik bleek geen sprake.

Inbraak woning
Alkmaar, zondag 4 augustus 2002.
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan de Kanaaldijk. Men kwam in het huis door het vernielen van een keukenraam. Vanuit de woning werden onder anderen een computer, een laptop, een tas, een Dvd-speler, een digitale camera en een spelcomputer weggenomen

NOORDKOP

Weersinvloeden
Den Helder, zondag 4 augustus 2002.
Zondagmorgen, tijdens een hevig omweer, werd de meldkamer van de politie geconfronteerd met verschillende telefoontjes van overlast. In een woning aan de Callantsogervaart was de bliksem ingeslagen. Volgens de brandweer bleef de schade beperkt. De spoorwegovergangen op de Doggersvaart en de Zandvaart bleken door de bliksem van slag. Op de overgangen werd door de politie regelend opgetreden. Voorts werden verschillende inbraakmelders actief.
Op het Koggeschip in Den Helder en de Koogerweg in Hippolytushoef was de hoeveelheid regen zo groot dat het niet meer door het riool kon worden verwerkt. Hierdoor kwamen delen van deze straten blank te staan. Op de Ruyghweg in Den Helder raakte een
verkeerslichtinstallatie van slag door het noodweer.

Man mishandeld
Den Helder, vrijdag 2 augustus 2002.
Vrijdagavond werd een 32-jarige inwoner van Den Helder mishandeld door een tot nu toe onbekende man. Het slachtoffer reed met zijn fiets over de Spoorstraat en kreeg daar een woordenwisseling met de bestuurder van een scooter. Plotseling werd de fietser door de scooterbestuurder met een ketting op zijn rug geslagen. Een onderzoek naar de dader bleef zonder resultaat. De fietser raakte licht gewond.

Rijden onder invloed van alcohol.
Schagen, zaterdag 3 augustus 2002.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 44-jarige man uit Den Helder aangehouden op de Nieuwstraat. De man reed daar met zijn auto terwijl hij alcohol had gebruikt. Hij blies 280 ug/l. Dat is ruim boven de maximale hoeveelheid van 220 ug/l.

Dronken autobestuurder veroorzaakt aanrijding
Hippolytushoef, zaterdag 3 augustus 2002.
Zaterdagmiddag vond een ongeval plaats op de Koningstraat. De bestuurder van een personenauto, een 21-jarige man uit Hippolytushoef reed met zijn auto over genoemde straat en verloor, mogelijk door teveel alcoholgebruik, de macht over het stuur. Hierdoor kwam hij tegen het hekwerk van een woning tot stilstand. Bij controle bleek alcoholgebruik door de bestuurder. Hij blies 600 ug/l. Dat is nagenoeg driemaal de toegestane waarde van 220 ug/l. Voorts bleek dat de auto waarin hij reed niet was verzekerd en dat de kentekenplaten die werden gevoerd toe behoorden aan een ander voertuig. Voor de diverse overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Snelheidscontrole
Den Helder, zaterdag 3 augustus 2002.
Op verschillende wegen in de Noordkop werd zaterdagmiddag een rijdende snelheidscontrole gehouden. Tijdens deze controle werden acht bestuurders bekeurd voor snelheidsovertredingen. Eén van hen, een 43-jarige man uit Den Helder reed op de Rijksweg N9 ter hoogte van de Burgervlotbrug met een snelheid van 136 km/u waar 80 km/u is toegestaan. Het rijbewijs van deze bestuurder werd ingevorderd.

Supporters slaags met elkaar
Den Helder, zaterdag 3 augustus 2002.
Tijdens het Maritiem Voetbaltoernooi ontstonden er zaterdagavond problemen tussen een supportersgroep van AZ uit Alkmaar en supporters van de voetbalvereniging NEC uit Nijmegen. De twee groepen raakten slaags met elkaar omdat een AZ-supporter een petje zou hebben gestolen van een NEC-supporter. De aanwezig politie kwam tussen beide en wisten beide groepen te scheiden waarna de rust weer keerde.

Man van portemonnee beroofd
Schagen, zondag 4 augustus 2002.
In de nacht van zaterdag op zondag werd een 21-jarige inwoner van Alkmaar beroofd van zijn portemonnee. Dit gebeurde op de Nieuwe Laagzijde. Het slachtoffer liep daar met zijn portemonnee in zijn hand toe een hem tegemoetkomende jongen hem een duw gaf. Vervolgens griste en andere jongen de portemonnee uit de hand van het slachtoffer waarna de daders wegliepen in de richting van het station.

Man aangehouden na het plegen van mishandeling
Den Helder, zondag 4 augustus 2002.
In de nacht van zaterdag op zondag werd een 21-jarige inwoner van Den Helder aangehouden in een woning aan de Kerkgracht. Kort daarvoor had hij een 31-jarige stadsgenoot in zijn wang gebeten. Het slachtoffer reageerde op het hulpgeroep van een vrouw. Dit gebeurde in de omgeving van de Julianaplein. Hij zag daar dat de verdachte een vrouw mishandelde. Toen het slachtoffer de vrouw te hulp schoot werd hij aangevallen door de verdachte. De verdachte verdween maar kon later in het huis van kennis worden aangehouden.

Dronken autobestuurder raakt van de weg
Callantsoog, zondag 4 augustus 2002.
Zondagmorgen omstreeks 05.00 uur raakte een 26-jarige man uit Den Helder met zijn auto van de weg. Dit gebeurde op de Langevliet. De man verloor, mogelijk door een te hoge snelheid, de macht over het stuur en belandde in een naast de weg gelegen sloot. Bij controle bleek dat hij alcohol had gebruikt. Hij blies 685 ug/l. Dat is ruim driemaal de toegestane waarde van 220 ug/l. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. Er raakte niemand bij de aanrijding gewond.

Drie gewonden bij aanrijding
Hippolytushoef, zondag 4 augustus 2002.
Zondagmiddag omstreeks 14.00 uur vond een aanrijding plaats op de Rijksstraatweg N99 tussen twee personenauto's. De bestuurder van een van deze auto's, een 22-jarige man uit Hippolytushoef reed met zijn auto over de N99 en haalde een aantal auto's in. Omdat een tegenligger naderde wilde hij weer invoegen maar verloor daarbij de macht over het stuur en kwam terecht op het weggedeelte bestemd voor het tegemoetkomende verkeer. Hij ramde vervolgens een personenauto bestuurd door een 26-jarige man uit Hippolytushoef. De auto van deze bestuurder sloeg hierdoor over de kop. Beide bestuurders en een vrouw die in de auto zat van de aangereden bestuurder raakten gewond maar konden op eigen kracht uit hun auto's komen. Allen zijn met verschillende verwonden overgebracht naar ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar. Van de diensten van een opgeroepen trauma helikopter en de brandweer behoefde geen gebruik te worden gemaakt. De Rijksweg N99 is gedurende een uur voor alle verkeer afgesloten geweest.

WESTFRIESLAND

Weersinvloeden
Midwoud, zondag 4 augustus 2002.
Zondagmorgen tijdens een hevige onweersbui boven Midwoud en omgeving kreeg de politie veel telefoontjes over overlast. In een woning in Midwoud sloeg de bliksem in een woning. Er was sprake van lichte schade. Tevens bleek de bliksem een boom te hebben getroffen. Deze werd volledig in tweeën gespleten. In Berkhout sloeg de bliksem in een kast van een kabelexploitant. Welke schade hier werd aangericht is niet bekend.

Rijden onder invloed van alcohol.
Enkhuizen, vrijdag 2 augustus 2002.
Vrijdagavond werd een 62-jarige inwoner van Benidorm (Spanje) als bestuurder van een personenauto, aangehouden op de Venedie. Het bleek dat de man alcohol had gebuikt. Hij blies 465 ug/l. Dat is ruim tweemaal de toegestane waarde van 220 ug/l. Na overleg met justitie werd hem een boete opgelegd van 500 euro. Deze werd door de verdachte betaald.

Bovenkarspel, zaterdag 3 augustus 2002.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 28-jarige man uit Dresden, als bestuurder van een personenauto, aangehouden op de Provincialeweg. Bij controle bleek dat de man alcohol had gebruikt. Hij blies 360 ug/l. Dat is 1,5 maal de toegestane waarde van 220 ug/l.

Enkhuizen, zondag 4 augustus 2002.
Vannacht werd een 23-jarige inwoner van Enkhuizen aangehouden op het Westeinde. De man reed daar als bestuurder van een personenauto. Bij controle bleek alcoholgebruik. De bestuurder blies 275 ug/l. Dat is ruim boven de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Medemblik, zondag 4 augustus 2002.
In de nacht van zaterdag op zondag werd een 25-jarige inwoner van Abbekerk, als bestuurder van een personenauto aangehouden op de Overtoom. Het bleek dat de man alcohol had genuttigd. Hij blies 815 ug/l. Dat is nagenoeg viermaal de toegestane waarde van 220 ug/l. Gezien de grote hoeveelheid gebruikte alcohol werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Poolse mannen slapend aangetroffen in auto
Enkhuizen, zaterdag 3 augustus 2002-08-04.
Zaterdagmiddag zagen surveillerende agenten een auto stilstaan midden op de rijbaan van de Westerstraat. In de auto lagen twee mannen te slapen. Op de bestuurderstoel lag een 32-jarige Pool en op de achterbank lag een 40-jarige man eveneens afkomstig uit Polen. Beiden verkeerden onder invloed van alcohol. Getuigen verklaarden dat zij de man die op de bestuurderstoel zat, als bestuurder van de auto hadden zien rijden. Deze man is vervolgens aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Hij blies 1580 ug/l. Dat is ruim zevenmaal de toegestane waarde van 220 ug/l.
Bij de andere Pool werd een busje met CS-gas aangetroffen. Ook hij werd aangehouden. Beiden zijn ingesloten en ontnuchtering en na verhoor ter beschikking gesteld van de afdeling Vreemdelingendienst.

Politie zoekt getuigen van ongeval
Zwaagdijk Oost, vrijdag 2 augustus 2002.
Vrijdagmiddag omstreeks 16.55 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op het fietspad van de brug de Tolweg tussen de Veenakkers en de Gouw. De bestuurster van een bromfiets, een 34-jarige vrouw uit Grootebroek, reed over genoemd fietspad en is door tot nu toe onbekende oorzaak ten val gekomen. Hierbij bekwam zij onder anderen een hersenschudding en ander onbekend letsel. Zij is overgebracht naar het ziekenhuis en daar opgenomen. De vrouw kan zich van het ongeval niets herinneren. De politie wil graag in contact komen met mensen die daar helderheid over kunnen verschaffen. Zij kunnen contact op nemen met de politie in Grootebroek, telefoon 0900-8844.

Man beroofd van fiets
Blokker, zaterdag 3 augustus 2002.
In de nacht van vrijdag op zaterdag, omstreeks 00.35 uur werd een 26-jarige man uit Amsterdam door twee mannen van zijn fiets beroofd. Het slachtoffer reed met zijn fiets over de Westerblokker. Ter hoogte van de Kloosterhout werd hij door de twee daders tegengehouden. Zij wilden geld van hem hebben. Het slachtoffer zei geen geld te hebben. Daarop eisten de mannen zijn mobiele telefoon. Toe het slachtoffer dit toestel op de weg liet vallen grepen beide verdachten hem en sloegen en trapten hem waardoor het slachtoffer ten val kwam. Vervolgens grepen zij de fiets van het slachtoffer verdwenen daarmee. Beide daders waren ongeveer 22 jaar oud. Een van hen was een blanke man. De andere was een Indiër of Pakistani. Zij verplaatsen zich samen op een fiets.

Man aangehouden na belediging van agent
Hoorn, zaterdag 3 augustus 2002.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 25-jarige man uit Oosterleek aangehouden op de Roode Steen. Kort daarvoor had de man verschillende beledigingen geuit in de richting van daar surveillerende agenten. Na overleg met justitie werd de verdachten een boete opgelegd van 220 euro. De man is in de loop van de zaterdag weer in vrijheid gesteld.

Inbraak woningen
Wognum/Spanbroek, zaterdag 3 augustus 2002.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Westeinderweg in Wognum. Men kwam in het huis door het vernielen van slot in een deur. De gehele woning werd doorzocht maar er kon nog niet worden vastgesteld wat er precies is verdwenen. In diezelfde nacht was het dievengilde ook actief in Spanbroek. Daar werd ingebroken in een woning aan de Van Rozendaalstraat. De wijze van binnenkomst was hetzelfde als in Wognum. Ook hier kon nog niet worden vastgesteld of en zo ja wat er precies uit de woning is verdwenen. Het is niet bekend of deze inbraken zijn gepleegd door dezelfde dader(s).

Brand in slaapkamer
Bovenkarspel, zaterdag 3 augustus 2002.
Zaterdagavond omstreeks 10.45 ontdekten een van de aanwezigen in een woning aan Graaf Willemstraat een sterk rooklucht. Toen hij op onderzoek uitging ontdekte hij dat er brand was uitgebroken in een slaapkamer. Door de ter plaatse gekomen brandweer werd het vuur geblust. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting in een tv-toestel. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Bestuurder onder invloed van drugs
Hoorn, zondag 4 augustus 2002. In de nacht van zaterdag op zondag werd een 35-jarige Oostenrijker aangehouden. Getuigen hadden gezien dat de man plotseling uit zijn auto was gesprongen en naar zijn hart greep. Omdat men dacht aan een hartaanval werd de politie gewaarschuwd. De bestuurder verklaarde drugs te hebben gebruikt en dat bij het toedienen daarvan wat fout gegaan was. Hij weigerde met de ambulance mee te gaan naar het ziekenhuis. Plotseling probeerde hij weg te vluchten. Hierop is hij aangehouden. In de kleding van de man werd een (kleine) hoeveelheid cocaïne aangetroffen. Tevens bleek de auto waarin hij reed niet was verzekerd.

Vijf jongens aangehouden na het plegen van vernielingen Grootebroek, zondag 4 augustus 2002.
In de nacht van zaterdag op zondag werden vijf jongens in de leeftijd van 16 en 17 jaar en afkomstig uit Hem en Venhuizen aangehouden op Markerwaardweg. Kort daarvoor had het vijftal zich schuldig gemaakt aan het vernielen van aantal verlichtingsarmaturen van een verkeerslichtinstallatie op de kruising van de Raadhuislaan met de Provincialeweg. Getuigen stelden de politie van de vernieling in kennis waarna de jongens konden worden aangehouden. Een van hen had nog een aantal onderdelen van de vernielde installatie bij zich.

Goederen gestolen uit woning
Blokker, zondag 4 augustus 2002.
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan de Florastraat. Men kwam binnen door het vernielen van de sluiting van een raam. Vanuit de woning werden onder anderen een videorecorder, een stereo-installatie en een spelcomputer met een aantal spellen weg genomen.

Zware schade door brand in restaurant.
Ursem, zondag 4 augustus 2002.
In de nacht van zaterdag op zondag, even na middernacht werd brand ontdekt in een horecabedrijf aan de Huigendijk. Toen de brandweer ter plaatse kwam stond het pand vol rook. Zij zijn direct gestart met bluswerkzaamheden. Het pand bekwam zware brand- en rookschade. Op dit moment is nog niet vast te stellen hoe de brand is ontstaan.