Akzo Nobel

Akzo Nobel koopt Ferros poedercoatings-activiteiten

Arnhem, 5 augustus 2002 Akzo Nobel Coatings heeft een contract getekend met Ferro Corporation voor de overname van de poedercoatings-activititeiten in Noord- en Zuid-Amerika en de regio Asia-Pacific voor USD 73 miljoen, schuldenvrij. Het in Cleveland (Ohio, Verenigde Staten) gevestigde bedrijf behaalde in 2001 voor de poederactiviteiten in Noord- en Zuid-Amerika en de regio Asia-Pacific een omzet van USD 100 miljoen. De acquisitie is afhankelijk van de goedkeuring van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Waar nodig zal later ook elders goedkeuring worden aangevraagd.

Deze overname betekent een belangrijke strategische aanvulling van onze mondiale activiteiten op het gebied van poedercoatings, aldus Rudy van der Meer, in de Raad van Bestuur van Akzo Nobel verantwoordelijk voor de coatingsactiviteiten. Wij zijn één van s werelds markt- en technologieleiders in deze belangrijke groeisector van coatings. We hebben sterke posities in een groot aantal landen, maar de huidige poederactiviteiten in de Verenigde Staten zijn van een bescheiden omvang. Door deze acquisitie krijgen wij niet alleen een top 3-positie in de grootste poedermarkt ter wereld, maar verbeteren wij ook de service aan onze wereldwijd opererende klanten. Daarnaast vult het onze activiteiten in Mexico aan en bouwen we onze posities in Korea en China verder uit.

Fritz Fröhlich, Akzo Nobels Chief Financial Officer: Het kapitaal dat nodig is voor deze transactie was opgenomen in onze plannen voor 2002. De acquisitie vormt geen belemmering bij ons vaste voornemen om onze schuld aan het eind van het jaar met tenminste EUR 200 miljoen terug te brengen.

Bill McPherson, General Manager van de business unit Powder Coatings: Strategisch gezien sluit deze acquisitie uitstekend aan op onze bestaande activiteiten. Ferro is een toonaangevend leverancier in een groot aantal industriële sectoren, onder andere in de Amerikaanse poedermarkten voor de automobiel- en apparatenindustrie. In beide sectoren heeft het bedrijf posities als voorkeursleverancier en zijn de producten goedgekeurd door de belangrijkste afnemers van poedercoatings.

Volgens de overeenkomst neemt Akzo Nobel alle poederactiviteiten van Ferro over in de Verenigde Staten, met inbegrip van de productiebedrijven in Nashville (Tennessee) en Brecksville (Ohio), en de ontwikkelings- en managementfaciliteiten in Cleveland (Ohio). In de regio Asia-Pacific omvat de transactie de overname van Ferros poederactiviteiten in Ningbo (China) en de joint venture-belangen in Ulsan (Zuid-Korea). In totaal zullen 540 medewerkers naar Akzo Nobel overgaan.

Akzo Nobel, met hoofdkantoor in Arnhem, levert wereldwijd producten voor de gezondheidszorg, verven en lakken en chemische producten. Over 2001 bedroeg de geconsolideerde omzet EUR 14 miljard. De onderneming telt meer dan 67.000 medewerkers in 80 landen. De financiële resultaten over het derde kwartaal worden op 23 oktober 2002 bekendgemaakt.

Akzo Nobel produceert thermohardende poedercoatings in meer dan 20 bedrijven over de gehele wereld. De activiteiten vinden plaats onder de wereldwijde merknaam Interpon® Powder Coatings. De Interpon producten vinden toepassing in metalen ramen en panelen, auto-onderdelen, huishoudelijke apparaten en een aantal industriële sectoren, zoals metalen meubilair en IT-apparatuur. Resicoat®-producten worden geleverd aan de zogenaamde functionele markten, onder andere anticorrosiebescherming voor pijpleidingen en appendages en betonbewapening alsmede isolatie voor elektrische en elektronische componenten.

www.akzonobel.nl
www.interpon.com
www.resicoat.com

Corporate Media Relations: Tel. 026 - 366 4343.