CBS

Omzet industrie gedaald in eerste halfjaar

De Nederlandse industrie heeft in de eerste helft van dit jaar 4 procent minder omgezet dan in de eerste zes maanden van 2001. De daling van de industriële omzet is bijna volledig toe te schrijven aan lagere afzetprijzen, aldus het CBS. Hoewel de afzetprijzen sinds januari 2002 een stijgende tendens vertonen, is het niveau toch nog steeds lager dan in de eerste helft van 2001. Uit de voorlopige cijfers blijkt verder dat de omzet zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt met 4 procent gedaald is. In juni 2002 is de industriële omzet 5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Volgens de Conjunctuurtest verwachten de producenten geen toename van de bedrijvigheid in de periode juli tot en met september.

Daling per kwartaal vlakt af
Het tweede kwartaal van 2002 is inmiddels het vierde kwartaal op rij waarin de omzet lager is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het dieptepunt van de daling van de industriële omzet lag in het vierde kwartaal van 2001. Er werd 8 procent minder omgezet dan in het laatste kwartaal van 2000, bij een prijsdaling van 4,9 procent. De omzetdaling van 5 procent in het eerste kwartaal van 2002 was al wat kleiner. Toen waren de afzetprijzen gemiddeld 3,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze tendens zet zich in het tweede kwartaal voort. De omzetdaling bedraagt dan 3 procent, terwijl de afzetprijzen 3,3 procent lager zijn dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Omzet 5 procent gedaald in juni
In juni 2002 heeft de Nederlandse industrie 5 procent minder omgezet dan in juni vorig jaar. Een groot deel van deze omzetdaling is toe te schrijven aan de 3,8 procent lagere afzetprijzen. Op de buitenlandse markt is de omzet met 6 procent gedaald, bij een prijsdaling van 4,9 procent. In Nederland is de omzet met 4 procent afgenomen. Hier waren de prijzen 2,2 procent lager. Alle onderscheiden branches binnen de industrie hebben in juni 2002 minder omzet geboekt dan in juni 2001. De grootste omzetdaling heeft het CBS gemeten bij de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofverwerkende industrie.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar zijn waargenomen. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Juni telt in 2001 en 2002 een gelijk aantal werkdagen. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-161
5 augustus 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht