Universiteit van Amsterdam




Verborgen schatten van Minerva, een voorbode
Donderdag 11 juli - zaterdag 31 augustus 2002

Wat doen een pasgeboren meisje op sterk water, een antieke Griekse scherf met de hartverscheurende afbeelding van een verdrietig meisje, een paspop die zijn tanden bloot lacht vanachter een wirwar van metalen veertjes en buisjes, en een origineel natuurkundig model van de fysicus Zeeman bij elkaar? Zij horen bij de grote beelden van Minerva, de godin van de wijsheid, symbool van de Universiteit van Amsterdam. Het zijn objecten uit de rijke schatkamers van de universitaire collecties: onmisbare instrumenten in onderzoek en onderwijs. Van 11 juli tot 1 september is in het Allard Pierson Museum een kleine expositie te zien van enkele van deze opmerkelijke Verborgen Schatten van de Universiteit van Amsterdam.

Met meer dan twintig miljoen objecten is de UvA de grootste beheerder van academische collecties in Nederland. Het overgrote deel bevindt zich in depots. Ter gelegenheid van haar 370-jarig bestaan besteedt de UvA dit jaar extra aandacht aan haar collecties. In dit lustrumjaar krijgt het publiek de kans de bijzondere objecten te bekijken tijdens diverse tentoonstellingen en verkenningen.

De tentoonstelling in het Allard Pierson Museum is een voorbode op de tentoonstelling Verborgen schatten van Minerva, die op 1 november a.s. geopend wordt in het Zoölogisch Museum van de UvA. Voor deze grote tentoonstelling zijn honderden objecten met zorg geselecteerd uit de depots van de universitaire musea en collecties.

Verborgen schatten van Minerva, een voorbode is een gezamenlijke expositie van het Allard Pierson Museum, Bijzondere Collecties Universiteitsbibliotheek, het Computermuseum, Museum Vrolik, Universiteitsmuseum de Agnietenkapel, het Zoölogisch Museum en een aantal facultaire collecties.