Gemeente Amersfoort

Kap zeven populieren Jordanus Hoornstraat week uitgesteld

datum: 1 augustus 2002

De geplande noodkap van de zeven populieren aan de Jordanus Hoornstraat is uitgesteld tot
6 augustus. Reden hiervoor is dat meer tijd nodig was voor het overleg met de eigenaar van het bedrijventerrein. Het materieel waarmee wordt gekapt komt op het bedrijventerrein te staan om overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken.
Het uitstel van een week levert geen direct gevaar op voor de omwonenden.

Onderzoek naar vitaliteit en veiligheid
De gemeente Amersfoort heeft onderzoek laten doen naar de vitaliteit en veiligheid van 158 bomen in de stad.
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de zeven populieren achter de huizen van de Jordanus Hoornstraat in het Soesterkwartier een groot risico vormen voor de omgeving. Om te voorkomen dat er takken op de bewoners of hun huizen vallen, moeten de bomen zo snel mogelijk worden gekapt.

Populieren kunnen erg hoog worden en vangen dan veel wind. Dat brengt het risico van breuk met zich mee. Om die reden zijn een aantal jaren geleden de toppen van de bomen al eens verwijderd. Dit heeft echter niet voldoende geholpen. Inmiddels zijn de bomen opnieuw uitgelopen en is de stabiliteit weer sterk verminderd. Bij harde wind en met een volledig bladerdek bestaat er het risico dat takken afbreken of zelfs dat hele bomen omwaaien. De gemeente heeft daarom besloten over te gaan tot noodkap van de zeven populieren.

Overige onderzochte bomen
De overige 151 onderzochte bomen leveren geen direct gevaar op voor de omgeving.