Korps: Groningen, plaats: Diverse 5-08-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Maandag 5 augustus 2002

Dagelijkse berichten

Wildervank: buitenboordmotoren gestolen
Aan de Parelduiker, de Grote Zilverreiger en de Kleine Zilverreiger in Wildervank zijn zaterdagnacht vier buitenboordmotoren gestolen. Onbekenden namen de motoren mee nadat ze bevestigings- en beveiligingsmateriaal hadden vernield. Een boot van één van de benadeelden, die aanvankelijk ook ontvreemd leek, werd in de buurt teruggevonden. De politie onderzoekt de diefstalen.

Stedum: kerkdeuren beklad
Onbekenden hebben zaterdagnacht twee deuren van de hervormde kerk aan de Hoofdstraat in Stedum beklad met rode verf. Op de deuren werd het woord kokse aangebracht. Tevens werd op elke deur een op een hakenkruis lijkend teken geverfd. Het kerkbestuur overweegt aangifte. De politie stelt een onderzoek in.

Winschoten: man slaat vriendin
Bij een woning aan het Burgemeester Schönfeldplein in Winschoten heeft de politie zondagnacht een 26-jarige man uit Winschoten aangehouden. De man werd opgepakt nadat de 12-jarige zoon van zijn vriendin de woning was uitgevlucht en politie had gebeld. Bij de komst van de politie bleek de 41-jarige moeder van het kind door de vriend te zijn geslagen. De verdachte raakte door onduidelijke oorzaak buiten zinnen en sloeg de vrouw. De vrouw wilde zich niet laten behandelen en besloot later ook geen aangifte te willen doen. Daarop is haar vriend, de verdachte, in vrijheid gesteld.

Veendam: man vernielt ruit
Een 50-jarige man uit Veendam is zondagavond door de politie aangehouden nadat hij een met een steen een ruit van een woning aan de Fregatstraat in Veendam had ingegooid. De man handelde naar zijn zeggen uit frustratie aangaande de ruzie over kinderoppas. Hij verkeerde daarnaast zwaar in de invloed van alcohol. De politie nam hem mee en sloot de man ter ontnuchtering in. Daarna wordt hij gehoord voor vernieling en heengezonden.

Finsterwolde: jeugdige inbrekers betrapt
Twee jongens uit Winschoten in de leeftijd van 15 jaar werden zondagmiddag betrapt bij een inbraak in een gemeentewerkplaats bij het zwembad aan de Klinkerweg in Finsterwolde. Toen de beheerder, na te zijn gealarmeerd, bij de werkplaats aankwam vluchtten beide knapen weg met achterlating van een bromscooter. De politie stelde een onderzoek in de omgeving in maar kon de beide inbrekers niet traceren. Een half uur later werden ze aangetroffen in Beerta. Bij het zien van politie vluchtten beiden opnieuw maar konden na een korte achtervolging te voet worden opgepakt achter een woning aan de Raadhuisstraat in Beerta. Ze werden naar het bureau gebracht voor verhoor. Ze bekenden de inbraak waarbij ze op zoek waren geweest naar benzine voor hun scooter, die ze overigens afgelopen donderdag hadden gestolen vanachter een woning aan de Piet Heinlaan in Winschoten. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat beide knapen naar alle waarschijnlijk, met name in Winschoten, meerdere misdrijven hebben gepleegd, waaronder inbraken. Ze zijn voor nader onderzoek en verhoor ingesloten en inmiddels in verzekering gesteld.

Kolham: boete na snelheidsovertreding
Een 38-jarige automobilist uit het Duitse Haren kreeg zondagnacht na overleg met de Officier van Justitie een geldboete van 400 euro opgelegd. De man reed met een snelheid van 180 km per uur over de A7 in de richting van Duitsland. De man werd meegenomen naar het bureau. Hij kon de boete niet betalen waarna zijn auto in beslag werd genomen. Enige tijd later meldde de man zich weer aan het bureau. Hij had inmiddels geld geregeld en betaalde de boete waarna hij zijn auto weer meekreeg.

Zevenhuizen: autodieven aangehouden
Aan het Hoofddiep in Zevenhuizen heeft de politie zondagmorgen een 20-jarige en een 24-jarige man uit Groningen aangehouden. De mannen reden in een auto die ze ongeveer anderhalf uur voor de aanhouding hadden gestolen aan de Marwixkade in Groningen. De auto werd bestuurd door de 24-jarige verdachte. Hij bleek onder invloed van alcohol te verkeren. De ademanalyse wees 0.77 promille uit. Na afhandeling van de alcoholovertreding zijn beide verdachten ingesloten. Na verhoor zijn ze in de loop van zondag heengezonden.

Groningen: vandaal aangehouden
De politie heeft zondagmorgen op de Oranjesingel in Groningen een 39-jarige inwoner van Groningen aangehouden die van een aantal autos de spiegels vernielde. Bij onderzoek bleek het om ongeveer twintig autos te gaan. Dit werd gezien door enkele getuigen die de politie waarschuwden De man was enigszins aangeschoten en verklaarde zich van geen kwaad bewust te zijn. Hij is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau waar hij de zaak bleef ontkennen. Hij is na het afleggen van zijn verklaring weer op vrije voeten gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man aangehouden voor mishandeling
Een 25-jarige Groninger is zondagmorgen aangehouden omdat hij een 24-jarige stadgenoot een vuistslag in het gezicht had gegeven. De stadsgenoot maakte een opmerking over het gedrag van de 25-jarige ten opzichte van een vrouw. Aan de hand van de videobeelden van de bewakingscameras kon met de betreffende verdachte worden vastgesteld, dat hij inderdaad een vrouw lastig viel. Hij hield daarmee op toen hij door de andere stadjer werd aangesproken waarna hij zijn agressie op deze richtte. Hij kon niet anders dan de zaak toe te geven. Zijn gedrag werd volgens eigen zeggen waarschijnlijk veroorzaakt door zijn alcoholgebruik. Hij is na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Groningen: fietsendief aangehouden
Een 32-jarige Stadjer is zondagmiddag op de Grote Markt betrapt bij het stelen van een damesfiets. De man is overgebracht naar het politiebureau en legde daar een bekennende verklaring af. De fiets is eveneens gestald aan het politiebureau aan de Rademarkt. De eigenaar kan de fiets daar afhalen.

Groningen: rijbewijs en auto in beslag genomen
De auto van een 29-jarige inwoner van Oude Pekela is maandagmorgen in beslag genomen. Tevens moest hij zijn rijbewijs inleveren. De man reed veel te hard op een weggedeelte van de Weg der Verenigde Naties waar op dat moment de wegwerkers weer aan de slag waren. De politiesurveillance constateerde een snelheid van 125 km/u waar maximaal 50 mocht worden gereden, juist in verband met de veiligheid van de wegwerkers. De politie maakt proces-verbaal op.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief).