Ingezonden persbericht

KNMV Persbericht
Categorie: motorsport - motocross
5 augustus 2002

Motocross des Nations zonder Nederlands team

Bij het WK motocross voor landenteams, de Motocross des Nations, zal Nederland voor het eerst sinds 1961 ontbreken. De KNMV nam deze beslissing omdat in de nieuwe opzet geen voldoende sterk nationaal team kan worden geformeerd. In het verleden werd deze wedstrijd namelijk in drie klassen verreden (125, 250 en 500 cc), maar met ingang van 2002 heeft de internationale overkoepelende motorsportbond FIM de regels veranderd en nu is de Motocross des Nations een geheel open klasse geworden, waarin de drie rijders per land vrij zijn in de keuze van de motor.

In de praktijk betekent dat de 250 cc tweetakten en zware viertakten favoriet zijn. Nederland kent momenteel twee toprijders die internationaal hoog kunnen scoren en dat zijn Erik Eggens en Marc de Reuver, beiden echter specialist in de 125 cc klasse en juist die klasse zal vrijwel kansloos zijn in de nieuwe opzet van het WK motocross.

Daarnaast kampt de KNMV met het probleem dat toppers als Van Rees, Van Wessel en Giesbers die voor een plaats als derde teamlid in aanmerking zouden komen, na blessures nog niet in staat zijn aan dit WK voor landenteams deel te nemen.

Tenslotte is er nog het feit dat de FIM de locatie van de Motocross des Nations verplaatst heeft van het Belgische Francorchamps naar Californië in de Verenigde Staten, waardoor de reis- en verblijfkosten aanzienlijk verhoogd zijn.

Bovenstaande feiten gaven de doorslag aan de KNMV om, helaas, definitief van deelname aan de Motocross des Nations af te zien.


Ingezonden persbericht