Gemeente Heeze-Leende


Kern met pit

Leefbaarheidswedstrijd voor dorpen en steden

U vindt dat uw wijk, dorp of buurt erop vooruit gaat, als u bijvoorbeeld


- een woonerf inricht;

- de oude school verbouwt tot dorpshuis;

- een schaatsbaan aanlegt;

- een wijkkrant opzet;

- een natuurpad uitzet;

- een streekmuseum inricht;

- een muziekconcours houdt;

- een begraafplaats renoveert.

Als u, samen met buurt- of dorpsgenoten, uw woonkern verbetert, dan kunt u daarmee een prijs winnen. KNMH (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) biedt u die kans met de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit.

Kinderen gaan voor het eerst naar school. Ze groeien op tot hangjeugd en klitten bij elkaar. Vutters krijgen veel vrije tijd. Mensen verhuizen, veranderen van werk. Dit betekent dat de eisen die aan de woonomgeving worden gesteld, doorlopend veranderen. Er leven genoeg ideeën onder dorps- of buurtgenoten om de woonkern (nog) beter te maken. Soms is een klein zetje nodig om zon idee tot uitvoering te brengen. Met Kern met Pit wil KNMH buurt- en dorpsbewoners dat extra duwtje geven.

Wie kan meedoen?
Iedere bewonersgroep kan zich aanmelden, die tussen 1 september 2002 en 31 augustus 2003 een concreet plan wil uitvoeren om de leefbaarheid van de stadswijk of het dorp te verbeteren. Ook een deel van een meerjarenplan kan worden aangemeld. Het gaat bij Kern met Pit om de directe woonomgeving: de buurt, de wijk, het dorp, relatief kleine kernen dus.

Er kunnen hoogstens 200 kernen meedoen. Staat een grote groep mensen achter een project, dan maakt die een goede kans erbij te horen. Een tweede selectiecriterium is: wat heeft de kern aan het project?

Zelf werken en samen werken
U kiest zelf een project, maakt daarvoor een plan en voert het uit. De uitvoering moet vallen in de twaalf maanden tussen 1 september 2002 en 31 augustus 2003.
Voor zover mogelijk, dopt iedere groep haar eigen boontjes. Zelf doen dus. Dat luistert scherp. U hoeft echter daadwerkelijke hulp en geldelijke ondersteuning van buiten niet consequent af te wijzen. Soms is zelfs professionele hulp noodzakelijk: gas en elektriciteit moeten bijvoorbeeld volgens de wet door erkende installateurs worden aangelegd.

Geen wedstrijd zonder prijzen
Er zijn vele soorten wedstrijden. Kern met Pit is er één waarbij het niet nodig is om iemand te verslaan. In feite daagt uw groep KNHM uit: 'Wedden dat we ons voornemen uitvoeren?' In maximaal 200 gevallen neemt KNHM de weddenschap aan. Bent u toegelaten en weet u uw doel te bereiken, dan ontvangt u 1000 euro. Uw dorp of buurt verwerft het predikaat: 'Kern met Pit'. Er zijn net zo veel prijzen als er geslaagde projecten zijn.

Tien groepen verdienen daar nog eens 1.500 euro bovenop. Dit gebeurt omdat hun projecten opvallen door bijvoorbeeld moeilijkheidsgraad, door originaliteit of door sublieme organisatie. Groepen die niet op tijd het werk af krijgen door veel tegenslag van buitenaf, ontvangen een aanmoedigingsprijs van 500 euro.

Waarom kern met pit?
KNHM is een ideële organisatie die een bijdrage wil leveren aan de kwaliteit van de leefomgeving. Voor het bereiken van dat doel zet zij projecten op, voert ze uit of laat ze uitvoeren, vaak samen met andere organisaties. Kern met Pit is een van de belangrijkste projecten. Als aandeelhouder van onder meer ARCADIS (voorheen Heidemij) ontvangt KNHM dividend. Daarvan worden de projecten gefinancierd. Jaarlijks heeft KNHM zon 50 projecten onder handen waarmee een bedrag van een miljoen euro is gemoeid.

Wat nu te doen?
Heeft u belangstelling? Dan kunt u bellen met 026- 44 55 146. E-mailen kan ook: kmp@knhm.nl Of bezoek de website via www.knhm.nl.

Inschrijven is mogelijk tot 1 september 2002.