Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Cliëntenparticipatie Soc.Zekerheid

CG-Raad zoekt leden voor cliëntenraden UWV

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) voert de WAO, WAZ, Wajong en de Wet Rea uit. Het UWV bepaalt of iemand recht heeft op een uitkering en hoe hoog deze zal zijn. Ook beslist het UWV over het recht op voorzieningen uit de Wet Rea zoals werkplekaanpassingen of een reïntegratietraject. Dit maakt het UWV voor veel mensen met een handicap of chronische ziekte een belangrijk instituut.

Er is kritiek op de kwaliteit van de uitvoering door het UWV. Mensen moeten te lang wachten op voorzieningen, zij krijgen een reïntegratietraject aangeboden dat niet bij hen past en er worden fouten gemaakt bij het bepalen van de hoogte van de uitkering. Mede op aandringen van de CG-Raad is eind vorig jaar wettelijk vastgelegd dat er cliëntenraden bij het UWV moeten komen. Deze cliëntenraden gaan met het UWV in gesprek over hoe de gesignaleerde problemen opgelost kunnen worden.

Aanmelden

Als uw handen altijd al jeukten om de dienstverlening van het UWV te verbeteren, dan kunt u nu aan de slag. De CG-Raad mag drie mensen voordragen voor elke regionale cliëntenraad van het UWV (er komen in totaal 11 regionale UWV-cliëntenraden). Ook komen er twee landelijke cliëntenraden bij het UWV (op bestuursniveau en bij de divisie arbeidsgehandicapten), voor beide mag de CG-Raad drie mensen voordragen.

Wilt u helpen de uitvoering van de Wet Rea, Wajong, WAO en WAZ te verbeteren, meldt u zich dan schriftelijk aan bij Janny Lagendijk, beleidsmedewerkers arbeid en sociale zekerheid, van de CG-Raad, Postbus 169, 3500 AD te Utrecht. Uw onkosten worden vergoed. In september worden potentiële leden geworven en in oktober vinden de selectie én de voordracht plaats. Denk niet: anderen doen het wel. Want misschien bent juist u de persoon die wij zoeken!

Profiel

Er is door het bestuur van de CG-Raad een profiel gemaakt:


1. U bent lid van een lidorganisatie van de CG-Raad.
2. U maakt gebruik van Rea-voorzieningen (1 persoon); u hebt een (gedeeltelijke) WAO/WAZ-uitkering (1 persoon); u hebt een (gedeeltelijke) Wajong-uitkering (1 persoon).
3. U hebt kennis van de knelpunten in de uitvoering (en u bent zo mogelijk actief in de ondersteuning van lotgenoten in de regio op het terrein werk en inkomen).

4. U beschikt over communicatieve kwaliteiten en onderhandelingsvaardigheden.

5. U bent onder de 32 jaar (1 persoon); u bent tussen 32-50 jaar (1 persoon); u bent boven de 50 jaar (1 persoon).
6. U bent vrouw (1 à 2 personen); u bent man (1 à 2 personen).
7. Indien u in de landelijke cliëntenraden UWV wilt, wordt HBO of universitair denk- en werkniveau gevraagd. Voor de regionale raden geldt dit voor één van de drie mensen.

---