Provincie Zeeland

Uitkomsten verkeersonderzoek Oostkapelle, Domburg, Zoutelande

Een rondweg om Domburg zou de verkeersoverlast in het dorp het best verhelpen. In Zoutelande en Oostkapelle zou kunnen worden volstaan met uitbreiding van de parkeermogelijkheden aan de rand van de twee dorpen en goede voorzieningen om de straat te kunnen oversteken.

Deze aanbevelingen blijken uit onderzoek - van Goudappel Coffeng in Deventer - dat de provincie Zeeland en de gemeente Veere hebben laten uitvoeren naar de verkeersoverlast voor bewoners langs de doorgaande routes en zij die elders in de dorpen wonen. De bewoners zijn schriftelijk ondervraagd. Onder de ondernemers in de drie dorpen is in een telefonische enquête naar hun mening gevraagd. De groep rondwegen en verkeerstransferia gaat de aanbevelingen meewegen in haar advies over de verkeerssituatie aan de stuurgroep Walcheren 2000+.

Domburgers ondervinden de meeste hinder van het verkeer in het dorp. In Zoutelande is dat wat minder en in Oostkapelle wordt de overlast als het minst hinderlijk ervaren. 's Zomers, tijdens het toeristenseizoen, is de ergernis het grootst. Alle huishoudens langs de doorgaande route hebben een vragenformulier gekregen, net als een even groot aantal huishoudens elders in de dorpen. De respons was 50 procent, wat volgens de onderzoekers een zeer betrouwbaar meetresultaat oplevert. De mensen langs de doorgaande route reageerden meer dan die elders in de dorpen wonen.

58 procent van de ondervraagden vindt de doorgaande route in het dorp tijdens het seizoen onveilig, tegen 28 procent buiten het seizoen. Het onveiligst wordt de route ervaren door bewoners van Zoutelande en Oostkapelle (63 procent van hen die elders in het dorp wonen).

De overlast door geluidshinder is in het hoogseizoen een probleem voor 50 procent van de mensen langs de doorgaande route en 39 procent elders in de dorpen. Per dorp zijn er wel verschillen: Zoutelande en Domburg scoren op de doorgaande route 57 procent en Oostkapelle 41 procent. Buiten het toeristenseizoen zakt de overlast in Zoutelande naar 41 procent, in Domburg naar 35 en in Oostkapelle naar 20 procent. Het oversteken van de doorgaande route levert voor 55 procent van de mensen die daar wonen veel tot zeer veel overlast op tijdens de zomerdrukte; voor de mensen elders in de dorpen is het percentage 61. Per dorp zijn de percentages Zoutelande 57, domburg 58 en Oostkapelle 51. Voor de mensen elders in de dorpen zijn de uitkomsten respectievelijk 74, 63 en 52 procent. In het laagseizoen zakken de percentages aanzienlijk; voor de drie dorpen samen komen ze op 21 procent (Zoutelande 25 procent, Domburg 23 procent en Oostkapelle 16 procent.)

51 procent van alle ondervraagden vindt dat alle verkeersoverlast leidt tot vermindering van de kwaliteit van de woonomgeving. In Domburg is de score het hoogst: 58 procent van degenen die langs de doorgaande route wonen en 56 procent van wie elders in het dorp wonen. In Oostkapelle zijn de percentages respectievelijk 41 en 47 en in Zoutelande 53 en 54. Buiten het toeristenseizoen wordt het wonen als prettiger ervaren, dan klagen per gemeente nog 23 procent (Zoutelande), 28 procent (Domburg) en 21 procent (Oostkapelle). In zomerdrukte ondervindt 62 procent van alle ondervraagden veel parkeerproblemen tegen 23 procent in de andere tijd van het jaar. In Domburg zijn de klachten het grootst 74 procent in het seizoen en 30 procent daarbuiten.

In totaal werden 27 telefoongesprekken gevoerd met ondernemers in de drie dorpen. Van de ondernemers hebben er 16 (60 procent) hun nering aan de doorgaande weg. In Domburg zijn de meeste ondernemers voor een rondweg met parkeermogelijkheden aan de rand van het dorp. Als het doorgaande verkeer uit het dorp geweerd zou worden, moet dit gepaard gaan met herinrichting van die route, waardoor een beter toeristisch klimaat kan worden nagestreefd, aldus de ondernemers. In Zoutelande en Domburg zijn ze het niet zo eens.

5 augustus 2002, mw. J.C. van Nieuwenhuijze, tel. 0118-631402, nr. 43/02