18a8b61.jpg

Telindus werkt aan herstel winstgevendheid

Utrecht/Heverlee, België, 5 augustus 2002 Telindus, een van de grootste netwerk integrators van Europa, heeft zijn omzet in services het afgelopen halfjaar op peil weten te houden. De onderneming boekte belangrijke termijncontracten in netwerkgerelateerde diensten, die met 30 procent groeiden. De nieuwe strategische focus op diensten en met name expert services werp zijn vruchten af.

De totale omzet daalde in het eerste halfjaar van 2002 met 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en komt uit op 272 miljoen euro. Deze daling is geheel te wijten aan tegenvallende productverkopen. Met name het eerste kwartaal van 2002 werd gekenmerkt door een sterke terugval in de verkoop van netwerkapparatuur. De laatste maanden vond er een kentering plaats, alhoewel de verkoop van netwerkapparatuur zwak bleef. Door een tijdige herstructurering - en daardoor daling van de operationele kosten - verbeterde het resultaat in het tweede kwartaal aanzienlijk.

De afname van productverkopen vindt vooral zijn oorzaak in de abrupte daling van de investeringen bij operatoren. In vergelijking tot dezelfde periode in 2001 is de omzet bij operatoren afgenomen met 35 procent. Dit gegeven heeft ook zijn weerslag op de geografische spreiding van de omzet. Vooral de landen waar Telindus goede relaties heeft met operatoren Verenigd Koninkrijk, Italië en China - kennen een sterke terugval.

Het verlies over de eerste zes maanden van 2002 kwam uit op 3,8 miljoen euro. Dit resultaat is negatief beïnvloed door een aantal factoren:
* een provisie van 1 miljoen euro ter dekking van de latente minderwaarde op de 624.683 eigen aandelen in portefeuille. Telindus kocht tijdens het éérste semester van dit jaar 262.673 aandelen aan tegen een gemiddelde prijs van Euro 6,5;
* een verzwakking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. Per eind juni boekte Telindus een provisie van 2 miljoen euro ten gevolge van de herwaardering van de open dollarpositie van de groep;
* een afschrijvingslast op de consolidatieverschillen ter hoogte van 1,3 miljoen euro.
Telindus rondde het afgelopen halfjaar een herstructureringsoperatie af, waardoor nu 87 werknemers minder op de loonlijst staan dan begin dit jaar. De totale doorgevoerde herstructurering, die ruim 200 medewerkers betreft en ongeveer 9 miljoen euro kostte, resulteert in een geschatte kostenbesparing op jaarbasis van 10 miljoen euro.

De Telindus Group bezit naast haar netwerkactiviteiten nog een aantal financiële participaties in onder andere Mobistar (5,2%), Spearhead (6,8%) en Netfund Europe (5,6%). Op de participatie in Mobistar rust, op basis van de koers per eind juli 2002 (17,5 euro), een niet-uitgedrukte meerwaarde van 38,6 miljoen euro.

Over Telindus
De Telindus groep (het voormalig Telinfo) is Europees marktleider op het gebied van data- en telecommunicatie-netwerken. De expertise van Telindus (genoteerd aan de Euronext in Brussel) omvat alle aspecten van de hedendaagse ICT, zoals Local Area Networking (LAN), Wide Area Networking (WAN), Internet en E-business, netwerk-toegang en beveiliging, Voice over IP (VOIP), Virtual Private Networks (VPN), vaste en mobiele communicatie. Op dit moment werken er 2.300 mensen voor de Telindus groep, verspreid over 60 vestigingen in 17 landen. Al vanaf 1985 is Telindus in Nederland aanwezig met eigen vestigingen in Utrecht, Best en t Harde. Meer informatie is te vinden op www.telindus.com.

Voor meer informatie

Telindus
Karin van Ieperen
Marketing Manager
030 - 247 75 42
karin.vanieperen@telindus.nl

Whizpr
Willemijn Vader
0317 410483
telindus@whizpr.nl