CMHF

CMHF vindt uitlatingen VNO-NCW voorzitter opportunistisch

05-08-2002

Het door Schraven in het Financieele Dagblad van vandaag ter discussie stellen van arbeids-voorwaardenonderhandelingen met vakbonden, omdat zij vaak niet representatief zijn en geen loonmatiging kunnen bewerkstellingen, is volgens de CMHF een hoogst opportunistische houding.

Voorts doet de voorzitter van de VNO-NCW nog een voorschot op de onderhandelingen door te stellen meer te zien in onderhandelingen met de ondernemingsraad en rechtstreekse afspraken tussen werkgever en werknemer.

Een grote vergissing en feitelijk niet correct aldus de CMHF. Een vergissing, juist omdat werkgevers bij een neergaand economisch tij er baat bij hebben zaken te doen met organisaties die zich hebben gecommitteerd aan afspraken op centraal niveau. Feitelijk niet correct, omdat bonden deze afspraken daadwerkelijk uitvoeren. Rechtstreekse contracten hebben alleen zin als deze gefundeerd zijn op een collectief contract en er structuur aan wordt gegeven. Dit is ook in het belang van de werkgever.

Met name de Unie mhp, waar de CMHF bij aangesloten is, heeft eind 2000 al gehamerd op het belang van verantwoorde loonvorming. Het waren daarentegen de werkgevers die in de afgelopen periode gemakkelijk de portemonnee trokken en veel geld uitgaven om werknemers aan te trekken, waardoor de niet collectieve kosten - zgn. "incidenteel" - behoorlijk opliepen.

Ten behoeve van het overlegklimaat hoopt de CMHF dat de voorzitter van de VNO-NCW zijn uitlatingen herziet.

.


CMHF - Postbus 176 - 2260 AD Leidschendam - tel.: (070) 419 19 19 - centrale@cmhf.nl