BASF

BASF bouwt THF en PolyTHF® fabriek in Shanghai

BASF heeft van de Chinese autoriteiten toestemming gekregen om een geïntegreerde productie-installatie in Shanghai te bouwen voor het vervaardigen van vezelstoffen.

BASF heeft afgelopen april haar plannen voor het bouwen van deze fabriek aangekondigd. De nieuwe fabriek voor polytetrahydrofan (PolyTHF®) en tetrahydrofuran (THF) zal medio 2004 in gebruik worden genomen. Verwacht wordt dat de fabriek de snel groeiende vezelmarkt in de Aziatische regio gaat voorzien.

Dit is het eerste project van BASF in China, waarbij geen andere financierende partijen betrokken zijn. Met een jaarlijkse capaciteit van 60 000 ton PolyTHF® en 80 000 ton THF, wordt de fabriek wereldwijd de grootste PolyTHF® productie-installatie.

De fabriek gaat gebruik maken van de nieuwste, door BASF ontwikkelde technologie om butaan direct te veranderen in THF en vervolgens in PolyTHF®.

PolyTHF® is een belangrijk bestandsdeel voor de vervaardiging van elastische vezels, die wereldwijd worden gebruikt voor toepassingen in textiel, zoals sportkleding, ondergoed en bovenkleding. PolyTHF® is tevens een belangrijk tussenproduct voor thermoplastische polyurethanen (TPU). Deze worden gebruikt in tuinslangen, films en kabelomhullingen.

THF dient als bouwsteen voor PolyTHF® en als speciaal oplosmiddel. BASF heeft in Azië ook productie-installaties voor THF en PolyTHF® in Japan en Korea.

BASF is één van de wereldwijd leidende ondernemingen in de chemische industrie. Door innovatie en groei wil de onderneming haar waarde laten stijgen. BASF biedt haar klanten een breed assortiment van producten; van hoogwaardige chemicaliën, kunststoffen, kleurstoffen en pigmenten, dispersies, voertuig- en industrielakken, gewasbeschermingsmiddelen en fijnchemicaliën, tot aardolie en aardgas.

De Verbundstrategie is een van de bijzonder sterkten van BASF. Hiermee verzekert het bedrijf het kostenleiderschap en daarmee op de lange termijn onderscheidende voordelen ten opzichte haar concurrenten. In 2001 realiseerde BASF een omzet van rond 32,5 miljard euro en had het concern 90.000 medewerkers in dienst. BASF is aan de beurs genoteerd in Frankfurt (BAS), Londen (BFA), New York (BF) Zürich (BAS) en Parijs (BA).

BNL 05 aug 2002

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203