European Commission

P/02/107

Brussel, 5 augustus 2002

11472/02 (Presse 235)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Burundi

De Europese Unie veroordeelt ten stelligste de nieuwe oplaaiing van geweld tegen de burgerbevolking, en met name de willekeurige bombardementen die gewapende groepen onlangs hebben uitgevoerd op de hoofdstad Bujumbura . Zij deelt in het leed van de hele bevolking, die zwaar op de proef wordt gesteld.

In deze zinloze spiraal van geweld stemt het de Unie hoopvol dat de overgangsregering en de gewapende groepen in Tanzania besprekingen willen beginnen over een staakt-het-vuren. De Unie roept de gewapende groepen nogmaals op naar de onderhandelingstafel terug te keren en verzoekt alle partijen met aandrang dit proces aan te vatten met het vaste voornemen voor alles naar vrede en stabiliteit te streven. Zij verzoekt de landen in de regio alle hulp aan de militaire acties van de gewapende groepen die bij het conflict in Burundi betrokken zijn, te staken.

De EU zegt tot slot nogmaals haar steun toe aan de bemiddelingspogingen van Zuid-Afrika en aan de inspanningen van het regionale initiatief voor vrede in Burundi. Zij steunt de inzet van de landen van de subregio, met name van Tanzania, om zo spoedig mogelijk een eind te maken aan het geweld en, in het belang van Burundi en de hele regio, tot een staakt-het-vuren te komen.