Ingezonden persbericht

Stichting Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 1140
6546 RG Nijmegen

Nijmegen, 26 juli 2002

PERSBERICHT

Dirk Luijmes concerteert in Stevenskerk

Tweeluik op Königorgel en harmonium

NIJMEGEN- Op dinsdag 6 augustus geeft de Nijmeegse organist Dirk Luijmes een concert in de Sint Stevenskerk. Luijmes presenteert een Diptyque, ofwel een tweeluik. Hij speelt afwisselend muziek van twee beroemde Franse negentiende-eeuwse componisten op het grote Königorgel en een Frans drukwindharmonium.. Het concert begint om 20.30 uur. Iedere dinsdagavond tot en met 10 september zijn in de Sint Stevenskerk orgelconcerten te beluisteren. De entree bedraagt 5 euro of 4 euro met korting; vijf concerten naar keuze kosten 20 respectievelijk 16 euro.

Ondanks de vier orgels die de Stevenskerk telt, neemt Luijmes een eigen instrument mee naar de kerk: zijn Mustel-harmonium. Dit is een Frans drukwindharmonium waarop het mogelijk is om via je voeten de dynamiek te regelen. De toon is veel krachtiger en expressiever dan de 'psalmenpomp' die we in Nederland als harmonium kennen. Luijmes geeft veelvuldig concerten op dit Mustel-harmonium, onder meer bij Philippe Herreweghe. Ook liet hij diverse componisten, waaronder Willem Breuker, werken voor zijn Mustel schrijven. De laatste jaren ontpopt Luijmes zich steeds meer als harmoniumspeler. Vorig jaar verscheen zijn eerste CD met harmoniumsolo's op het Mustelharmonium.

Dirk Luijmes staat garant voor verrassende concerten, met boeiend repertoire. Luijmes concerteert ditmaal afwisselend op het Mustelharmonium en op het grote Königorgel. Daarvoor stelde hij een programma samen met werken van twee negentiende-eeuwse Franse componisten die voor beide instrumenten muziek schreven: Cesar Franck en Alexandre Guilmant. Van Cesar Franck speelt Luijmes op harmonium Sept pièces in Des-groot en klein uit de beroemde bundel orgelsuites 'l Organiste. Franck heeft deze suite duidelijk geschreven voor uitvoering op een drukwindharmonium. Het rustige tempo en de betrekkelijke eenvoud van de muzikale taal geven samen met de intieme klank van de verschillende orgelstemmen, een poëtisch karakter aan de compositie.

Guilmant en Franck waren wat betreft hun composities voor groot orgel in het negentiende-eeuwse Frankrijk grondleggers van de symfonische orgelmuziek. Het beroemde Cavaillé-Coll orgel waarop beide organisten speelden bood alle mogelijkheden om een compleet symfonisch orkest na te bootsen. Van Guilmant speelt Luijmes de Première Sonate, één van de acht sonates waarin de componist zich een waar virtuoos toonde. Van Cesar Franck klinkt op het Königorgel het Troisième Choral, als het ware een vrije improvisatie op een eigen bedacht thema. Toppunt van de Franse orgelkunst.

Luijmes studeerde orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en muziekwetenschap in Utrecht. Hij won prijzen op het Nationaal Orgelimprovisatieconcours in Bolsward en de European Organ Improvisation Competition in Knokke. Luijmes is organisat van de grote kerk in Elst, begeleidt als continuospeler vele kooroptredens en CD- en radio-opnames, soleert als klavichordspeler en harmoniumspeler. Luijmes is tevens werkzaam als muziekjournalist en publicist.


---

***
Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jenneke van de Streek, tel 024-3788696/070-3305507

Jenneke van de Streek
e-mail j.streek@medischvandaag.nl
tel.024-3788696 prive/070-3305507 werk
fax 024-3788696 /070-3305510