Politie Midden- en West Brabant

Kleine brand op asielzoekersboot snel onder controle

Datum: 5/8/2002
Auteur: Jeroen Steenmeijer

UIT VOORZORG CIRCA 180 BEWONERS TIJDELIJK GE-EVACUEERD

POLTIIE HOUDT VERMOEDELIJKE VERDACHTE VAN BRANDSTICHTING AAN

WERKENDAM: Op maandag 5 augustus 2002 omstreeks 20.40 uur trad het automatisch brandalarm van de asielboot in werking. Deze asielboot ligt afgemeerd aan de Sasdijk te Werkdam en biedt onderdak aan circa 180 bewoners. Gelijktijdig kwam ook een melding binnen bij de GGD dat er sprake was van een gewonde. Brandweer, ambulance en politie waren snel ter plaatse. Het ontruimingsplan van de asielboot was inmiddels in volle gang. Alle aanwezige bewoners hebben de boot rustig kunnen verlaten en zijn tijdelijk elders opgevangen. Omdat er sprake was van circa 180 bewoners hebben de hulpdiensten voor alle zekerheid extra mankracht ingezet. Bovendien was in eerste instantie de ernst van de situatie nog niet duidelijk.

Vuur snel onder controle:
De brandweer had het vuur snel onder controle. De brand beperkte zich tot een woning op de asielboot. De afdeling waar deze woning gelegen is, werd tijdelijk buiten gebruik gesteld in verband met stank- en rook overlast. Dit houdt in dat 17 bewoners tijdelijk elders op de asielboot worden ondergebracht. Alle overige bewoners hebben dezelfde avond nog hun woning weer kunnen betrekken.

Politie houdt verdachte aan:
De bewuste bewoner liep lichte verwondingen op en is voor medische behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Hierna is deze 30-jarige man door de politie aangehouden op verdenking van opzettelijke brandstichting. Hij is inmiddels ingesloten in een politiecel. Over zijn motieven is op dit moment nog niets bekend.

Brandalarm functioneerde goed:
De brandalarminstallatie alsmede de brandtechnische voorziening waren medio mei 2002 nog gecontroleerd door de brandweer en in orde bevonden. Zowel het automatisch brandalarm als het ontruimingsplan hebben goed gefunctioneerd.

Burgemeester Hellegers van Werkendam, alsmede wethouder Ribbers hebben zich ter plaatse van de situatie op de hoogte gesteld en na afloop nog met enkele bewoners gesproken.