DSM



PERSBERICHT


6 augustus 2002


Dyneema-vezel van DSM in eerste door FAA goedgekeurde kogelvrije cockpit-deur

De eerste gepantserde cockpitdeur die officieel is goedgekeurd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA (Federal Aviation Agency) bevat de supersterke vezel Dyneema van DSM. Dyneema wordt al jaren toegepast in allerlei beschermings-producten, maar de toepassing in de civiele luchtvaartindustrie is nieuw.

De deur is ontworpen door C&D Aerospace uit Californië, de grootste interieurbouwer in de vliegtuigindustrie. De eerste deurpanelen zullen worden toegepast aan boord van o.a. de Boeing 737 en 757 en toestellen vervaardigd door de firma's Bombardier en Embraer, die beide exclusief met deuren van C&D werken. Ook een aantal typen van McDonnell Douglas zal met deze deuren worden uitgerust.

"C&D koos als materiaal Ultra-Hoog Moleculair Polyetheen (Dyneema) vanwege de superieure combinatie van constructie-eigenschappen, ballistische eigenschappen en een laag gewicht. Dit, gevoegd bij de goede verwerkbaarheid van het materiaal, maakte Dyneema een logische keuze," aldus Scott Savian, Marketing, C&D Aerospace.

C&D heeft contracten afgesloten met vrijwel alle grote luchtvaartmaatschappijen in de wereld (waaronder American Airlines, United Airlines, Delta, Lufthansa, British Airways en KLM) en met drie van de vier grootste vliegtuigbouwers. Sommige toestellen van deze maatschappijen zijn onlangs voorzien van deuronderdelen van Dyneema.

"We zijn heel trots dat C&D Aerospace en andere bedrijven Dyneema hebben gekozen voor de bescherming van cockpitdeuren. Dit bewijst eens te meer dat Dyneema een zeer gunstige combinatie van eigenschappen bezit voor producten die ballistische bescherming moeten bieden," zegt Pieter Greidanus, directeur van DSM High Performance Fibers.

Sinds 11 september 2001 is de bescherming van de cockpit een belangrijk aandachtsgebied voor alle luchtvaartautoriteiten. De Amerikaanse Federal Aviation Agency loopt voorop met de verordening dat vanaf 9 april 2003 alle vliegtuigen die binnen of naar de US vliegen voorzien moeten zijn van een door hen goedgekeurde kogelwerende cockpitdeur. De International Civil Aviation Organization (ICAO), liet recent weten dat de bij haar aangesloten leden (187 landen) uiterlijk in november 2003 aan soortgelijke standaards moeten voldoen. In Europa wordt door o.a. Fokker Services, AIM Aviation en Fairchild Dornier gewerkt aan de certificering van een cockpitdeur met Dyneema vezels.


De supersterke kunststofvezel Dyneema van DSM wordt al vele jaren in diverse toepassingen gebruikt, o.a. in de bepantsering van voertuigen en in kogelvrije vesten. Vanwege zijn hoge sterkte en lage gewicht wordt de vezel ook gebruikt in bijvoorbeeld visnetten en -lijnen. Dyneema is op gewichtsbasis 15 keer zo sterk als staal. Toepassing in de civiele vliegtuigindustrie is nieuw. DSM verwacht dat dit segment voor Dyneema sterk zal groeien. De vraag naar lichtere en betere beschermingsproducten voor personen en voertuigen is de laatste jaren sterk toegenomen en groeit nog steeds. DSM speelt hierop in door de productiecapaciteit voor Dyneema meer dan te verdubbelen, een stap waarmee het bedrijf in 2000 een aanvang maakte en die eind 2002 zal zijn gerealiseerd. Verdere investeringen zijn gepland. Dit alles past in de concernstrategie 2005 Focus & Value, waarmee DSM leiderschapsposities nastreeft in o.a. performance materials (waartoe ook Dyneema behoort).

DSM High Performance Fibers

DSM High Performance Fibers, een business unit van DSM N.V., is de producent van Dyneema, de sterkste vezel ter wereld. Deze supersterke polyetheenvezel wordt vervaardigd door middel van het door DSM ontwikkelde en gepatenteerde gelspin-proces. De vezel wordt toegepast in touwen, koorden, netten, beschermende kleding en ballistische beschermingsproducten. Dyneema biedt bijvoorbeeld ballistische bescherming in de bepantsering van voertuigen. Het product wordt ook gebruikt in kogelwerende vesten, die door politiemedewerkers en militairen over de hele wereld gedragen worden.

DSM

DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van bijna EUR 6 miljard en telt wereldwijd 20.000 medewerkers, werkzaam in meer dan 200 vestigingen.
DSM behoort in veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De strategie is gericht op een groei van de omzet, mede door middel van acquisities, naar een niveau van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen. DSM zet daarmee de eerder ingezette concentratie op en transformatie naar leidende mondiale posities in activiteiten met hogere toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten voort.



DSM