Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Consumptie in mei 2,1 procent hoger

In mei is het volume van de binnenlandse individuele consumptie 2,1 procent groter dan in dezelfde maand van vorig jaar. Dit groeicijfer is vrijwel gelijk aan de toename over de eerste vijf maanden. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat in mei niet alle consumptiecategorieën aan de groei bijdragen.

Daling bij duurzame goederen
In mei dit jaar is het volume van de bestedingen aan duurzame goederen
1,9 procent kleiner dan in dezelfde maand een jaar eerder. Met uitzondering van de bestedingen aan consumentenelektronica en vervoermiddelen is aan alle artikelgroepen minder besteed. De grootste volumedalingen in mei hebben zich voorgedaan bij de bestedingen aan schoeisel en lederwaren en aan kleding en textiel. Daarnaast is ook aan woninginrichting, huishoudelijke artikelen en overige duurzame goederen, na correctie voor prijsverandering, duidelijk minder uitgegeven dan in mei vorig jaar.
In de periode januari-mei van 2002 nam het volume van de bestedingen aan duurzame goederen nog wel toe. Vergeleken met dezelfde periode in 2001 groeide deze consumptiecategorie over de eerste vijf maanden van 2002 met 1,1 procent.

Sterke groei bij voedings- en genotmiddelen
Het volume van de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen in mei is 5,6 procent groter dan een jaar eerder. Dit relatief hoge groeicijfer hangt samen met een gunstiger samenstelling van de koopdagen dan in mei vorig jaar. In de periode januari tot en met mei is aan voedings- en genotmiddelen 1,7 procent meer besteed dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bestedingen aan diensten stabiel
De volumegroei van de bestedingen aan diensten ligt voor de negende maand op rij rond de twee procent. De sterkste groei doet zich al geruime tijd voor bij de uitgaven aan medische en zorgdiensten en aan vervoer en communicatie.

Technische toelichting
De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn verdeeld in vier hoofdcategorieën: voedings- en genotmiddelen (in 2001 aandeel 11%), duurzame goederen (18%), overige goederen (13%) en diensten (58%). De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode van het voorgaand jaar. De ontwikkelingen (volumemutaties) zijn voor prijs-veranderingen gecorrigeerd. Weersomstandigheden en de samenstelling van de koopdagen kunnen van invloed zijn op de uitkomsten van de maandcijfers. Zo wordt op een vrijdag of zaterdag meer uitgegeven dan op een maandag of dinsdag. Voor deze effecten is niet gecorrigeerd.
Deze macro-economische consumptiecijfers sluiten aan op de uitkomsten van de Nationale rekeningen 2000 en de bijbehorende Kwartaalrekeningen. De aanpassing van de maand- en kwartaalcijfers aan de uitkomsten van de Nationale rekeningen 2001 vindt in de nazomer plaats.
De uitkomsten voldoen aan de internationale richtlijnen voor het samenstellen van Nationale rekeningen (ESR '95). Het persbericht beschrijft de ontwikkeling van de binnenlandse werkelijke individuele consumptie. Dit begrip omvat alle bestedingen die rechtstreeks ten goede komen aan individuele consumenten, ongeacht of deze daarvoor zelf betalen of dat de overheid of een derde (b.v. een verzekeraar) dit doet. Het gaat om de uitgaven op Nederlands grondgebied: dus ook de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland. De uitgaven van Nederlandse ingezetenen in het buitenland zijn niet in dit cijfer opgenomen.
Het in de tabel opgenomen begrip 'nationale consumptie' bevat in tegenstelling tot de term 'binnenlandse consumptie'wel de bestedingen van Nederlandse ingezetenen in het buitenland, maar niet de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland.

Voor meer informatie en tabellen kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl


06 aug 02 09:31