Ingezonden persbericht

Den Haag, 5 augustus 2002


SCI Heerenveen niet in financiële problemen, wel 400 werknemers de klos en de regio met lege handen. Maatschappelijk ondernemen een farce !

Sinds 1 augustus is de afdeling van de Partij van de Arbeid in Heerenveen het gewest van van de PvdA in Friesland en de Tweede Kamerfractie op de hoogte van het voornemen van de directie van SCI om de vestiging in Heerenveen te sluiten. Dit voornemen heeft de PvdA geschokt, omdat hiermee de werkgelegenheid van 400 mensen verloren gaat. Daarbij zijn er velen, die tot voor kort weinig kansen hadden op de arbeidsmarkt, maar ook velen, die reeds eerder met bedrijfsluitingen te kampen hebben gehad. Het bedrijf SCI is van groot belang voor de ontwikkeling van de werkgelegenheid in een regio, die nog niet zolang geleden een werkloosheidspercentage van meer dan 15% kende.

Bovendien is de PvdA geschokt, omdat deze vestiging nog maar vier jaar bestaat en met veel overheidssteun, naar deze regio is gehaald, omdat er zowel bij het rijk, als bij de provincie overeenstemming was, dat de werkgelegenheid in deze regio extra impulsen nodig had.

Het bedrijf SCI verkeert op zichzelf niet in financiële problemen, maar verplaatst de productie uitsluitend ten behoeve van het behoud van de eigen concurrentiepositie. Topman Sapp van SCI meldde in 2001 nog dat zelfs bij een inzakkende markt groei in 2002 werd verwacht. Vervolgens liet de bedrijfsleiding na de volledige voorgespiegelde investering van 30 miljoen euro toe te passen.

De PvdA is daarom van mening, dat deze sluiting niet zonder meer geaccepteerd kan worden. Alle betrokken overheden moeten hun uiterste best doen om de directie van SCI te bewegen de huidige fabriek geheel of gedeeltelijk open te houden. Ook moet geprobeerd worden via het acquisitieapparaat van het rijk ( Bureau Buitenlandse Investeringen) en de NOM nieuwe contractpartners voor het bedrijf te verwerven. De subsidies die eventueel moeten worden terugbetaald bij sluiting van het bedrijf kunnen naar de mening van de PvdA beter worden besteed aan het behoud van de werkgelegenheid, omdat sluiting slecht is voor de betrokken mensen, maar ook slecht voor het imago van het gebied als geheel.

Mocht sluiting niet te vermijden zijn, dan moeten met kracht nieuwe inspanningen voor de versterking van de economische structuur van deze regio worden ontwikkeld, dan wel bestaande initiatieven gesteund. Daarvoor moeten alle betrokken partijen de nodige inspanningen leveren, zodat dit gebied niet opnieuw bedreigd wordt door een veel hogere werkloosheid dan het landelijk gemiddelde.

De PvdA te Heerenveen,

De PvdA Friesland

De PvdA Tweede Kamerfractie.

Vragen van Jacques Tichelaar (PvdA) aan de minister van Economische Zaken


1. Bent u op de hoogte van de voorgenomen sluiting van SCI te Heerenveen?


2. Bent u voornemens uw invloed aan te wenden om het bedrijf toch te laten voortbestaan?


3. Bent u voornemens de verstrekte subsidie terug te vorderen?

4. Op welke wijze denkt u de dramatische werkgelegenheidseffecten voor de regio te kunnen compenseren?


5. Welke conclusies verbindt u aan de wijze waarop een bedrijf zonder financiële problemen toch uitwijkt naar lage loonlanden?


6. Bent u voornemens een gedragscode te hanteren om in vervolgsituaties te kunnen handelen?


7. Is naar uw oordeel sprake van maatschappelijk ondernemen? Zo nee, wat verstaat u onder verantwoord maatschappelijk ondernemen?