Politie Midden- en West Brabant

Aantal auto-inbraken in 5 jaar niet zo laag

Datum: 6/8/2002
Auteur: Rob Luijten

AANTAL AUTO-INBRAKEN DAALT IN TILBURG VAN 818 NAAR 260

TILBURG Het aantal auto-inbraken in het district Tilburg is in vijf jaar, vanaf 1998, nooit op een zo laag aantal uitgekomen dan deze maand. In mei van dit jaar noopte 818 auto-inbraken nog tot het instellen van een speciaal auto-inbrakenteam. Zij zorgden met de aanhouding van twintig mannen en twee vrouwen, die verantwoordelijk worden geacht voor het grootste aandeel in deze vorm van criminaliteit, voor een spectaculaire daling.

Het auto-inbrakenteam van de politie in district Tilburg, dat vanaf 10 juni jl. operationeel is, constateert half juli al een forse daling van het aantal auto-inbraken in dit district. Werden er in de maand mei van dit jaar nog 818, en in juni 2002 nog 469 auto-inbraken genoteerd, in juli blijft de teller op 260 steken.

Het auto-inbrakenteam heeft in de periode tussen 10 juni en vandaag, 16 juli 2002, tweeëntwintig aanhoudingen verricht. De aangehouden verdachten, twintig mannen en twee vrouwen, hebben zon honderd feiten bekend. Het merendeel van de feiten die zij bekenden betrof autobraken. Verder bekenden zij woninginbraken, inbraken in bergingen, brom- en fietsdiefstallen.

De politie investeerde na de piek in mei van dit jaar op eenzelfde wijze als zij omgaat met de SDA (Stelselmatige Dader Aanpak). Daarbij wordt er van uit gegaan dat 20% van de daders van een feit verantwoordelijk is voor 80% van de delicten. Door in relatief korte tijd fors op deze dadergroep te investeren kan het aantal delicten sterk terug worden gedrongen. Ook met justitie werden in verband met deze projectmatige aanpak van auto-inbraken, afspraken gemaakt. In de praktijk betekenen deze afspraken dat een aangehouden verdachte terzake auto-inbraak altijd in verzekering wordt gesteld en dat de verdachte, na voorgeleiding bij de officier van justitie en de rechter commissaris te Breda, waar mogelijk in bewaring worden gesteld. Dit heeft tot gevolg dat verdachten die voor auto-inbraken werden gehouden, langere tijd niet meer in de gelegenheid zijn dit delict, dat bij burgers voor veel ergernis zorgt, te plegen.