EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

EVO protesteert tegen kartelafspraken

De verladersorganisatie EVO roept bedrijven, die volumineuze goederen met luchtvracht laten vervoeren, op om niet akkoord te gaan met een tariefsverhoging van meer dan twintig procent.

Eind mei is in de Cargo Conference van de International Air Transport Association (IATA) het besluit genomen om de maat/gewicht verhouding voor de bepaling van het luchtvrachttarief te verlagen van 6 x metend naar 5 x metend. De maatregel die moet ingaan op 1 oktober 2002 heeft grote gevolgen voor de export van volumineuze goederen zoals bloemen, hightech en farma.

Het volgende rekenvoorbeeld laat zien wat het effect van deze maatregel is. Stel, een collo weegt 76 kilogram en de afmeting is 70 x 70 x 100 cm = 490.000 kubieke centimeter = 490 kubieke decimeter. In de luchtvacht geldt de afspraak 1 kilogram = 6000 kubieke centimeter = 6 kubieke decimeter. Het volumegewicht (betalend gewicht) is dus 490: 6 = 81,7 kg. Bij de verhouding 1:5 wordt het volumegewicht 490: 5 = 98 kg. Dit betekent een tariefsverhoging van ruim twintig procent.

EVO verdenkt IATA ervan kartelafspraken te hebben gemaakt.

Inmiddels heeft EVO via de Europese verladersorganisatie de Europese Commissie gevraagd een onderzoek te doen naar de kartelaspecten. Ook de Amerikaanse en Aziatische verladersorganisaties zijn opgeroepen actie te nemen. EVO gaat op korte termijn praten met de Nederlandse Vereniging van Luchtvrachtexpediteurs om gezamenlijk te proberen om de IATA maatregel teruggedraaid te krijgen.

De ruim 2000 Nederlandse luchtverladers zijn met klem gevraagd krachtig te protesteren bij hun luchtvaartmaatschappijen.

6 augustus 2002
PB 2002.028