Hr.Ms. Van Galen hervat patrouilles Enduring Freedom

06-08-2002

Het marinefregat Hr.Ms. Van Galen heeft na een kort havenbezoek aan Muscat de patrouilles hervat in de wateren rond het Arabisch Schiereiland. Het fregat patrouilleert sinds 1 juni in dit gebied als onderdeel van de strijd tegen het internationaal terrorisme (operatie Enduring Freedom). Voor de bemanning van het fregat betekent het na een paar dagen uitrusten opnieuw een tijd van waakzaamheid met ondervragingen en boardings van verdachte schepen. In de afgelopen patrouilleperiode van 12 tot 30 juli was het regelmatig raak, op 22 juli ging het boardingteam binnen 24 uur zelfs aan boord van drie schepen. Maar hoe gaat zon boarding nu eigenlijk in zijn werk?

Soms begint het al voor het ochtendgloren. De opdracht een schip aan een nader onderzoek te onderwerpen is dan s nachts binnen gekomen en het fregat komt in actie zodra er voldoende licht is. Na overleg met de Eerste Officier en het Hoofd van de Operationele Dienst besluit de Commandant of het veilig is om te boarden. Attentie, boardingrol op post, klinkt het door het hele schip. Het fregat wordt dan in gereedheid gebracht om het boardingteam naar het te onderzoeken schip te brengen. Na een korte briefing gaat dit op pad.

Het vuursteunteam van de Hr.Ms. Van Galen biedt dekking aan het boardingteam tijdens de hele operatie. Het is de taak van de Officier van de Wacht om het schip continu zo te positioneren dat het vuursteunteam dekking kan bieden, mocht dat nodig zijn. De boarding begint vervolgens met het aan boord gaan van het te onderzoeken schip, soms is dit maar een paar stappen, soms een hele klim. Als de bemanning is gefouilleerd door het guardteam, begint het doorzoeken van het schip en het controleren van de papieren van lading en bemanning. De ervaring van het fregat tot nu toe is dat de vrachtvaarders zeer coöperatief zijn, er hebben zich dan ook geen incidenten voorgedaan. Aan boord van de schepen worden vaak de meest vreemde taferelen aangetroffen. Van keurige koopvaarders tot de meest smerige schuiten. Tijdens een recente boarding werden de kakkerlakken zelfs onder verschillende matrassen aangetroffen. De toestanden aan boord van sommige vrachtvaarders maken duidelijk waarom hygiëne en schoon schip zo hoog in het vaandel staan bij Hr.Ms. Van Galen. Wanneer bij de inspectie van de vrachtvaarder blijkt dat alles in orde is, dan keert het boardingteam terug naar het marinefregat. Het motto is dan opnaar de volgende ondervraging, op naar de volgende boarding.

Hr.Ms. Van Galen vertrok 20 mei uit de haven van Den Helder en keert eind van het jaar terug naar Nederland. (Fotos: Hr.Ms. Van Galen) Ministerie van Defensie


boarding (Kon. Marine 250)

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme