Provincie Utrecht

Persbericht

Bouwvergunning gemeente Maarssen voor vernietiging voorgedragen

6-8-2002
Gedeputeerde Staten van Utrecht besloten de bouwvergunning voor een bedrijfswoning in Maarssen voor vernietiging voor te dragen bij de Kroon. De gemeente Maarssen verleende deze vergunning, volgens de provincie ten onrechte, voor de bouw van een bedrijfswoning op een agrarisch perceel aan de Tuinbouwweg te Maarssen.

Het perceel aan de Tuinbouwweg heeft een agrarische bestemming, er is een tuinbouwbedrijf gevestigd. Naast de bedrijfsopstallen staat er ook een woning die indertijd als bedrijfswoning is gebruikt. Inmiddels is de woning gesplitst van het bedrijf verkocht en als burgerwoning in gebruik genomen. Op grond van provinciaal en rijksbeleid ('Handleiding Bestemmingsplannen Buitengebied') mag op een bouwperceel maximaal één bedrijfswoning worden gebouwd. Het afgeven van een bouwvergunning voor (nog) een bedrijfswoning is dus in strijd met het bestemmingsplan en het geldende beleid dat is gericht op het tegengaan van verdere verstening van het buitengebied.

De gemeente redeneert dat de bestaande woning, nu die als burgerwoning in gebruik is, aan de agrarische bestemming is onttrokken. Ook vindt zij dat de woning onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan 'Zuid' valt. Dit bestemmingsplan kent de mogelijkheid om via vrijstelling van B en W en een verklaring van geen bezwaar van GS een vergunning te verlenen voor een tweede bedrijfswoning, wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. In dit geval kan er echter onmogelijk aan die voorwaarden worden voldaan. De regels en ook de jurisprudentie op dit gebied zijn volgens de provincie duidelijk. Niet optreden leidt tot ongewenste precedentwerking. Daarom zullen GS de bouwvergunning voor vernietiging voordragen.

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 030-258 32 07 of Christianne.Colaris@provincie-utrecht.nl